Silvoiu’ Savei din Beclean

E vremea prunelor și, implicit, a silvoiului, cum se spune în satul de sub Râpă, Măluț, acolo de unde este originară și familia Săsărman. Expertă în aceastră străveche artă culinară, doamna Sava nu-și uită tradiția. An de an, face magiun/silvoi după rețete vechi. Numai din prune bistrițene, culese cu mare grijă atunci când sunt coapte și au aroma lor specifică.
În prepararea silvoiului se folosește căldarea în care se fierb prunele și se amestecă cu un utilaj confecționat din lemn. Prunele se fierb cam 10-12 ore, se verifică cu o lingură de lemn. Produsul este vâscos și atunci când nu cade din lingură, gospodina își dă seama că e gata. Nu se adaugă niciun gram de zahăr și astfel se obține un produs natural, care este păstrat în vase de lut ani întregi fără să-și piardă din aroma prunelor.
Pe vremuri, ne spune doamna Sava, “făceam silvoiul numai noaptea, fiindcă ziua mergeam la lucru pământului”.
Silvoiul obținut este un adevărat medicament și, ca atare, este bine să păstrăm rețetele străbunicilor noștri pentru sănătatea noastră și gustul bun.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5