Toamna prunelor şi a merelor, la Pombis

Animaţie deosebită în ferma de la Ciceu Mihăieşti

* Se recoltează prunele Stanley şi Bistriţenele

* 80% din prune sunt destinate consumului din Austria şi Germania

* Producţia din 2010 superioară celei de anul trecut

* Elevii vor beneficia de merele, marca Pombis

* La Viişoara se construieşte o fabrică de sucuri

* Prune pentru borhot de la Ciceu Mihăieşti

Pe inginerul Aurel Onigaş, directorul general al firmei Pombis, cu greu îl poţi găsi în această perioadă. Niciodată toamna nu fu mai bogată, ar putea exclama inginerul Onigaş „plimbându-se” prin livezile de meri şi pruni de la fermele din Ciceu Mihăieşti şi Dipşa. Dimineaţa îl poţi întâlni la sediul din Bistriţa al firmei. Zăboveşte aici puţin, semnând acte, dând telefoane, în ţară şi în afara ei, planificând munca şi organizându-se pentru campania de recoltare. Şi pleacă grăbit în teren, naveta zilnică la cele două ferme fiind ceva obişnuit. N-ar putea să lipsească din ferme, să vadă concret cum se desfăşoară munca. La Ciceu Mihăieşti nici telefonul nu are semnal în unele rituri, aşa că înarmat cu răbdare, reporterul colindă pe drumuri accesibile doar tractoarelor, livezile încărcate de rod. Producţia de anul acesta este mai bună decât cea din 2009, am să aflu ulterior. După ore de mers îl întâlnesc pe inginerul Onigaş care, preocupat de calitatea recoltării prunelor, are, totuşi, răgazul să-mi răspundă succint la câteva întrebări.

- Este o animaţie deosebită în ferma Ciceu Mihăieşti. Ce se întâmplă acum, aici, domnule director general?

- Suntem spre terminate la recoltarea prunelor din soiul Stanley, iar de mâine intrăm la recoltatul Bistriţenelor. De asemenea, recoltăm merele Pionier, am terminat soiul Gemscrim. Pregătim fructele pentru export, fiindcă cea mai mare cantitate o livrăm pieţei externe.

- Ce suprafaţă administraţi în prezent?

- Avem 34 hectare livadă prun, livadă tânăr şi 15 hectare, înfiinţată prin accesarea fondurilor Sapard ce a intrat pe rod în acest an. La Ciceu Mihăieşti mai avem încă 200 hectare măr, iar la Dipşa 30 hectare livadă veche de măr şi 15 ha livadă nouă.

- Cine sunt beneficiarii fructelor marca Pombis?

- Prunele, în procent de 80% merg în Austria şi Germania. Cât priveşte producţia de mere, cum se poate vedea, este foarte bună, merele sunt de o calitate superioară şi vor ajunge, credem, şi la elevi prin programul „Mere în şcoli”. Avem deja încheiat un contract de 700 tone cu o firmă, vom ajunge la circa 1500 tone contractate. Ne bucurăm că fructele noastre, în special merele, vor ajunge la cei mici, prin programul guvernamental.

- Faţă de anul trecut, cum este producţia din 2010, ţinând seama că anul acesta, în unele privinţe n-a fost chiar foarte favorabil pomiculturii?

- Vreau să spun că, într-adevăr, a fost un an cu precipitaţii abundente, dar şi cu temperaturi caniculare. Dar, dacă am respectat ca la carte tehnologia impusă culturii pomicole şi producţia este pe măsură. Am cheltuit în jur de 100 milioane lei la hectar pentru tratamente, fertilizări etc. Avem o producţie mult mai mare la prune, cu 70% faţă de anul trecut.

- Cu ce noutăţi vă prezentaţi în 2010 faţă de anul trecut?

- Ne-am extins plantaţiile cu încă 4 hectare de cireş, din soiuri foarte productive şi aclimatizate zonei noastre. Am plantat, la Dipşa, 15 hectare cu măr. Tot la Dipşa am modernizat hala de producţie, transformând-o, printr-o investiţie serioasă, în depozit frigorific. Aici vom putea depozita şi păstra la temperatura cerută peste 250 tone mere. La Ciceu Mihăieşti, cum se poate constata, am modernizat hala de sortare a fructelor, acum se poate lucra în condiţii corespunzătoare. De aici, din hala de sortare, fructele intră direct în halele frigorifice. Vreau să spun că nu ne-am fi putut desfăşura activitatea în condiţii normale, mai ales pe timp de ploaie, fără aceste modernizări. Apoi, suntem într-un stadiu avansat de construire a fabricii de sucuri de la Viişoara. Sperăm că în această toamnă, bistriţenii să poată gusta din sucurile produse de noi, din fructe proaspete, sănătoase şi de calitate.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5