Sindicaliştii SANITAS au ieşit în stradă: Respectaţi legile ţării, noi nu cerem majorări!

          O sută de sindicalişti SANITAS – de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa, Spitalul Orăşenesc „Dr. George Trifon” Năsăud, Spitalul Orăşenesc Beclean, Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatric pentru Adulţi Beclean, Centrul pentru Persoane Vârstnice Nuşeni, Preventoriul Ilişua, Unitatea Medico-Socială Susenii Bârgăului, casele de tip familial de la Teaca, Năsăud - salariaţi din sănătate şi asistenţă socială, au pichetat Instituţia Prefectului, pentru a protesta faţă de refuzul Guvernului de a respecta legea şi de a le acorda salariile cuvenite pentru anul 2021.

          „Nu am dorit să începem anul cu această mişcare stradală, dar salariaţii de la Asistenţă socială şi Sănătate, cei care tot anul 2020 au fost numiţi „cei din linia întâi”, se pare că la această oră nu sunt respectaţi. Prin OUG 226/2020, guvernanţii au uitat de promisiunile făcute şi o bună parte din drepturile pe care angajaţii noştri le au – prin legile ţării – în anul 2021 nu vor fi acordate”, a declarat Titi Costin, lider SANITAS B-N.

Sunt trei revendicări principale, şi anume, aplicarea prevederilor Legii 153/2017, Legea –cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice; stabilirea sporului de condiţii prin raportarea la salariul de bază aflat în plată şi acordarea stimulentului de risc salariaţilor din asistenţa socială.

„Noi nu am cerut niciun leu în plus, majorări de salarii. Cerem ca legile aprobate de Parlament pentru angajaţii noştri să fie respectate şi puse în practică. Îngheţarea veniturilor şi a salariilor la nivelul lunii decembrie ne nemulţumeşte. Categoriile cele mai defavozitae sunt personalul din asistenţa socială, brancardierii, infirmierii, îngrijitorii curăţenie, pentru că personalul medical şi-a primit aceste drepturi din 2018. Cei cu veniturile cele mai mici, care fac parte din echipa medicală, biologi, kinetoterapeuţi, educatori, psihologi, lor li se blochează aceste venituri. Nemulţumirea este foarte mare, de aceea tragem un semnal de alarmă că SANIATS, care are peste 100.000 de membri, nu va rămâne pasiv”, a transmis Titi Costin.

În timpul protestului, acesta a spus că suma necesară pentru acoperirea acestor revendicări este de 20 milioane lei, „o sumă infimă” raportată la PIB, în contextul în care salariaţii din sănătate şi asistenţă socială au grijă de copii, de persoane cu dizabilităţi, de persoane vârstnice, au fost izolaţi la locul de muncă sau la domiciliu. Memoriul sindicaliştilor a fost depus şi la cabinetele parlamentarilor din Bistriţa-Năsăud, pentru a putea lua atitudine la adoptarea bugetului pentru anul 2021. „Sperăm ca parlamentarii să înţeleagă această situaţie şi să prindă în bugetul pentru 2021 sumele necesare pentru aceste categorii de oameni”, a menţionat liderul sindical Titi Costin. De altfel, un astfel de memoriu a ajuns şi la Instituţia Prefectului, ca reprezentanţi ai Guvernului în teritoriu.

Alături de sindicaliştii SANITAS a fost şi fostul lor lider, Viorel Viţelariu, în prezent preşedintele CNSLR Frăţia Filiala Bistriţa-Năsăud. „Suntem alături de dumneavoastră şi susţinem toate revendicările pe care le faceţi. În data de 14 ianuarie va avea loc Comisia de Dialog Social la care vom reacţion şi vom prezenta doleanţele noastre. Ne aşteptăm să facă un pas înapoi onor guvernanţii şi să-şi revizuiască atitudinea faţă de legislaţie, care ar trebui respectată, respectiv Legea salarizării bugetarilor. Vă doresc succes în demersurile pe care le faceţi. În niciun caz nu trebuie să renunţăm la demnitatea noastră şi la drepturile noastre”, le-a transmis Viorel Viţelariu.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5