Sindicaliştii din Sanitas, cu memoriu la Prefectură: Nu sunt bani de salarii la DGASPC! Cerem deblocarea posturilor şi drepturile stabilite de lege

O delegaţie a Sindicatului Judeţean Sanitas Bistriţa-Năsăud – care reprezintă peste 1200 de salariaţi din sistemul sanitar, de asistenţă socială şi medico-social - a depus, la Instituţia Prefectului, un memoriu cu revendicările membrilor de sindicat. Preşedintele Titi Costin, alături de prim-vicepreşedintele Mirela Trişcaş, au fost primiţi de subprefectul Eugen Curteanu.

         Liderul Sanitas B-N, Titi Costin, a menţionat că în contextul actual al pandemiei, după opt luni de activitate intensă, personalul medical este epuizat atât fizic, cât şi psihic. „Prima nemulţumire pe care am solicitat-o Guvernului, Ministerului Muncii şi atragem atenţia şi Prefecturii, este acela de a debloca toate posturile din sistemul de sănătate şi asistenţă socială care sunt bugetate pe o perioadă de cel puţin şase luni, cu posibilitatea prelungirii pe perioada stării de alertă. Nu cerem nimic în plus, nu cerem fonduri suplimentare”, a declarat Titi Costin.

         Acesta a precizat că dialogul social lipseşte, solicitând Prefecturii să fie convocată Comisia de dialog social, pentru a fi identificate soluţii. „Noi suntem deschişi dialogului şi dorim sincer să găsim soluţii. Nemulţumirea mare a membrilor de sindicat este că nu şi-au primit drepturile stabilite prin lege. Nu cerem nimic în plus decât ce s-a stabilit prin lege”, a menţionat Titi Costin.

         Pe lângă revendicările naţionale, există şi o specificitate a judeţului. În primul rând, nu sunt bani de salarii la DGASPC B-N, aproape 600 de salariaţi riscând să nu-şi primească drepturile săptămâna viitoare.

         „Oamenii se vor trezi fără bani, luni, în ziua în care ar trebui să-şi încaseze salariile, sunt fără bani. Pentru angajaţii de la DGASPC nu există niciun ban în cont. Sunt 610 persoane angajate la DGASPC care nu vor primi salariile. Nu sunt bani pentru că nu au fost alocate sumele, Guvernul nu şi-a onorat alimentarea contului Consiliului Judeţean. Sunt foarte mulţi dintre angajaţii DGASPC care s-au şi infectat. Numai joi erau 11 angajaţi de la Beclean”, a declarat Mirela Trişcaş.

         Aceast a precizat că cei din sistemul medical se simt umiliţi şi nedreptăţiţi pentru că acel spor de pandemie nu a fost acordat. „Pentru angajaţii din instituţiile subordinea Ministerului Sănătăţii s-a plătit, pentru ceilalţi nu. Nu ne-au dat vouchere de vacanţă, insistă că fiecare entitate trebuie să le acorde, dar când unitatea este transformată CoVid, ea nu mai poate realiza fonduri proprii”, a mai spus prim-vicepreşedintele Sanitas B-N, lider de sindicat la SJU Bistriţa.

Federația SANITAS continuă să solicite:

1. Adoptarea unor măsuri de protecţie a sănătăţii şi securităţii salariaţilor din Sănătate şi Asistenţă socială astfel încât să determine reducerea numărului de salariaţi infectaţi cu SARS-COV-2.

2. Deblocarea posturilor în unitățile sanitare, cele de asistență medico-socială și cele de asistență socială.

3. Relansarea dialogului social real la toate nivelurile.

4. Punerea în aplicare a legislației cu caracter salarial, în vigoare la această dată:

» Acordarea stimulentului de risc pentru personalul medical din unitățile sanitare, serviciile de ambulanță, DSP-uri, medicina școlară, unitățile de asistență medico-socială, care în perioada stării de urgență a intrat în contact cu pacienți confirmaţi/suspecți de infecția cu virusul SARS-COV-2.

» Acordarea stimulentului de risc pentru personalul din unitățile de asistență socială care în perioada stării de urgență a fost implicat direct în activităţile specifice unităţilor în care îşi desfăşoară activitatea.

» Acordarea sporului de până la 30% pentru personalul din sistemul sanitar și cel de asistență socială conform Legii nr. 56/2020 și a Ordinului comun 1070/ 94/ 2087/2020.

» Acordarea voucherelor de vacanță pentru tot personalul din sistemul sanitar și cel de asistență socială, din unitățile de asistență medico-socială și din medicina școlară.

» Acordarea sporului de 55 – 85% pentru personalul din unitățile sanitare și DSP-uri conform Legii nr. 153/2017 și HG nr. 153/2018.

5. Acordarea, începând cu 1 ianuarie 2021, a salariilor prevăzute de Legea nr.153/2017 pentru anul 2022, pentru tot personalul din sistemul sanitar, sistemul de asistență socială și medico-socială.

6. Calcularea sporurilor la salariul de bază actual pentru tot personalul din sistemul sanitar, sistemul de asistență socială și medico-socială.

7. Adoptarea în regim de urgenţă a normelor de aplicare a Legii nr. 56/2020 pentru respectarea dreptului legal la pensie de urmaş pentru copiii colegilor decedaţi la datorie.

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5