Sindicatul „Învăţământ Bistriţa-Năsăud” a ieşit în stradă! Diplome, cărţi şi mărunţiş pentru guvernanţi! Miercuri, sute de angajaţi din educaţie vor protesta la Bistriţa

Peste 150 de sindicalişti de la Sindicatul „Învăţământ Bistriţa-Năsăud”, afiliaţi Federaţiei Sindicale din Educaţie "Spiru Haret", au protestat luni, la orele amiezii, în faţa Palatului Administrativ. Potrivit liderului sindical Cristina Rus, este un răspuns dat Guvernului pentru oferta primită. Protestatarii au adus diplome şi cărţi pentru politicienii  de la nivel naţional - "Punguţa cu doi bani", "Pinocchio", - un bol cu mărunţiş, dar au pus şi pixuri pe jos, probabil pentru că guvernanţii nu au cu ce semna majorările salariale cerute. 

Prefectul Teofil Cioarbă a discutat cu sindicaliştii, a preluat "premiile" pentru demnitari, dar şi revendicările angajaţilor din educaţie. 

"Suntem prezenţi aici pentru a da acest răspuns. Dorim să înmânăm nişte diplome şi nişte cărţi guvernanţilor. Avem pentru doamna Ligia Deca premiul pentru cel mai pasiv ministru, pentru că în toată această perioadă nu am înţeles unde este doamna Deca; (...) diplomă domnului Ciolacu – „Punguţa cu doi bani”, şi diplomă pentru domnul prim- ministru rotativă pentru curajul de care dă dovadă şi pentru neimplicarea în negocierile cu sindicatele din învăţământ. De 30 de ani încoace, noi suntem minţiţi sistematic, nouă ni se fac promisiuni sistematic care mai apoi se încalcă. De exemplu, niciodată Învăţământul nu a obţinut 6% din PIB, aşa cum prevede Legea Învăţământului. Am vrut să mai aducem şi „Frumoasa din pădurea adormită”, dar nu am găsit-o, ca s-o dedicăm doamnei ministru. Acesta este răspunsul sindicaliştilor la oferta Guvernului. Greva continuă, noi suntem deschişi la dialog prin reprezentanţii noştri la nivel naţional. Nu suntem la piaţă, dar nu suntem nici într-o dictatură. Negocierea asta înseamnă – cerere-ofertă şi discuţii. Noi nu putem să acceptăm ca  doar o parte, respectiv Guvernul, să  hotărască un lucru şi noi să fim neapărat de acord.", a declarat prof. Cristina Rusu. 

         Potrivit acesteia, Sindicatul Învăţământ Bistriţa-Năsăud numără 400 de persoane, din care au fost prezente peste 150 de persoane.  "Noi avem membri în 15 şcoli, dar cei mai mulţi membri de sindicat sunt la Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu”, la Liceul Tehnologic Maieru, la Liceul Tehnologic Feldru, la Colegiul Tehnic INFOEL şi la Liceul de Arte. Aici, majoritatea sunt membri ai sindicatului jostru, dar mai sunt şi din alte şcoli, în număr mai redus", a menţionat prof. Rusu. 

Miercuri, peste 500 de salariaţi din invăţământ, de la UJSLI BN şi  Sindicatul „Învăţământ Bistriţa-Năsăud” vor ieşi în stradă, la Prefectură, de la ora 11.30, pentru a atrage atenţia factorilor responsabili. 

Comentarii

29/05/23 14:33
Paul

Motto:
„Ţara geme şi se zbate
Prinsă-n laţul vostru de minciuni,
Ne-aţi vândut ieftin şi în rate,
Blestemaţi să fiţi şi-n rugăciuni.
Ne-aţi înstrăinat petrolul,
Aurul, pădurile şi noi
Împietriţi privim în golul
Sinuciderii din doi în doi.
Doamne, Fă, dacă se poate,
Să nu fure nimeni timp de-un an
În această ţară cu de toate
Si vom face Rai din Bărăgan”
(Tudor Gheorghe – Rai din Bărăgan – )

Greva generală din Educaţie continuă, pentru că, executivul nu a venit cu o soluţie care să ducă la stingerea conflictului. Dimpotrivă, precum în filmele cu prosti, Guvernul, prin purtătorul său de cuvânt, propune aceleaşi prime/vouchere pe care angajaţii din învăţământ le-au refuzat în urmă cu o săptămână . Ba mai mult, este vorba de bani proveniti din fonduri europen care sunt destinati pentru pregătirea profesorilor, pentru a-şi cumpăra materiale didactice, cărţi, cursuri de pregătire si nu sunt nicidecum destinati salarizării. Sindicaliștii din Educație consideră „jignitoare” oferta Guvernului și resping voucerele pe care executivul le oferă din ajutoare venite de la UE ca unor milogi, in timp ce guvernantii se lefăie cu salarii si pensii speciale nesimtite.
Sindicatele din Educație, aflate în grevă, au solicitat după discuțiile de la Palatul Victoria, o creștere a veniturilor cu 25% și garanția actului normativ ca salariul debutantului să fie egal cu salariul mediu brut pe economie, adică o majorare de la 2500 de lei la 3000 de lei.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5