Șir de tabere la Bistrița, organizate de Pro Hereditatem şi Uniunea Democrată a Tinerilor Maghiari din Bistrița, spre fericirea a 80 de copii!

După o pauză îndelungată, copii cu vârsta cuprinsă între 4-11 ani au avut parte de un șir de tabere organizate la Bistrița, în perioada 19-23 iulie, respectiv 26-30, în Pădurea Schullerwald. Copii au fost împărțiți pe grupe a câte 40 de copii/grupă, în funcție de vârstă, grupa mică 4-7 ani, iar grupa mare 8-11 ani. S-a organizat un eveniment, unde au fost invitați copii dornici să își petreacă timpul liber, respectiv vacanța de vară într-un mod util, învățând mestesugurile traditionale, dansuri populare maghiare si jocuri de copii, însușirea tehnicii tir cu arcul.

Scopul taberelor a fost promovarea culturii și a tradiției maghiare din Bistrița, a valorilor culturale si artei traditionale populare maghiare din municipiul Bistrita, promovarea sporturilor in aer liber in randul copiilor, accentul fiind pe tragerea cu arcul și dansuri populare.

In cadrul proiectului copii participanti au avut ocazia de a invata sau aprofunda artele si mestesugurile traditionale maghiare. Au petrecut timpul liber util si plăcut prin diverse activitati mestesugaresti, au invățat noi dansuri din folclorul maghiar, dar și diverse tehnici de tragere cu arcul, care este o tradiție veche maghiară. Anul acesta s-a organizat cu cea de a 7-a ocazie, iar organizatorii încearcă să adauge anual ceva nou. Dacă până acum beneficiarii direcți se rezumau la un număr de 30 de copii cu vârsta cuprinsă între 6-12 ani, anul acesta numărul lor a ajuns la 40 copii cu vârsta cuprinsă între 4-7 și 40 copii între 8-11 ani.

Astfel de activitati nu sunt cuprinse in programa scolara, si au un impact deosebit asupra copiilor. Chiar dacă în secolul XXI  copii sunt atrasi si cunosc ”instrumentele” tehnologiei, care este în permanență dezvoltare, în cadrul acestui eveniment copii au fost educați în paralel, pe lângă viața virtuală au învățat și despre cultura și obiceiurile păstrate din veacuri. Programul taberelor a pornit cu jocuri populare, invatarea de cantece populare, dansuri populare și tehnica tragerii cu arcul.  Ei avut posibilitatea de a învăța de la dascăli, instructori cu experienţă, de la Simon Szabolcs și echipa acestuia din cadrul asociației For Move din Reghin.

Pe lângă  toate acestea, ca în fiecare tabără, accentul a fost pus şi pe joacă, mult sport şi distracţie. În fiecare zi copii au avut parte de o serie de jocuri în aer liber, dar şi de plimbări prin Pădurea Schullerwald. Cum cea mai bună metodă de răcorire vara este apa, organizatorii s-au gândit şi la acest aspect, și au avut parte de o întreagă după-masă de bălăceală şi distracţie la ștrandul municipal.

Ultima zi din proiect a fost un proiect comun, unde copii au prezentat părinților și celor prezenți cele învățate în tabără, ca dovada ca se poate petrece vacanta de vara in mod util si placut in acelasi timp, după care a avut loc o masă comună cu părinții.

Cea de a VII-a ediție a taberei a fost organizată de Asociația Pro Hereditatem, respectiv Uniunea Democrată a Tinerilor Maghiari din Bistrița cu sprijinul financiar al Primăriei Municipiului Bistriţa, al Consiliului Județean Bistrița-Năsăud şi al Fundaţiei Communitas. Mulţumim totodată tuturor celor care au ajutat la organizarea taberei, şi organizaţiei judeţene UDMR pentru sprijinul acordat”, au transmis organizatorii.

 

Zoltan-Sipos Timea

 

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5