Șir de tabere la Bistrița, cu tradiții maghiare și activități în aer liber

Anul acesta a avut loc din nou șirul taberelor de vară, care a avut un mare succes, oferind copiilor experiențe de neuitat. În cadrul evenimentelor organizate în pădurea-parc Schullerwald, între 8-12 iulie, respectiv 15-19 iulie, au participat 90 de copii, împărțiți în două grupe, la diverse activități. Scopul taberei a fost popularizarea culturii și tradițiilor maghiare, precum și trezirea interesului pentru sporturile în aer liber.

Copiii au putut participa la diverse programe. Unul dintre elementele principale ale taberei a fost tirul cu arcul, diversele tehnici fiind predate de Simon Szabolcs și echipa sa, Nagy Győző, Marcu Dániel si Simon Melinda, instructori experimentați din Reghin. Pe lângă tirul cu arcul, participanții au avut ocazia să învețe dansuri populare maghiare, să însușească pașii de bază și să învețe cântece populare noi. Programele au fost îmbogățite cu tehnici de mânuire a biciului, olăritul și jocuri populare pentru copii, care au umplut zilnic tabăra de voie bună.

Unul dintre cele mai memorabile evenimente ale taberei a fost vizitarea atelierului de păstrare a tradițiilor "Hanna" din Voivodeni, județul Mureș. Aici copiii s-au familiarizat cu animalele domestice, au călărit, au escaladat peretele și au creat obiecte de lut, învățând bazele olăritului. Plimbările cu căruța și pâinea cu untură și gem au avut mare succes în rândul copiilor. Pentru a atenua căldura, grupa mare a participat la activități de înot la ștrandul Codrișor din Bistrița.

Drumețiile în pădurea Schullerwald au oferit o experiență unică aproape de natură, unde copiii au descoperit frumusețile împrejurimilor. Cele trei mese zilnice au furnizat energia necesară pentru întreaga zi și prânzurile comune au întărit și mai mult legăturile dintre copii.

În zilele de vineri a taberei, copiii le-au arătat părinților și publicului ce au învățat în tabără. După demonstrațiile de dans, jocuri populare, mânuirea biciului și tir cu arcul, toți participanții au primit diplome și un suvenir, constând într-un magnet de frigider personalizat cu o fotografie de grup, o fotografie individuală cu unul dintre eroii basmelor populare maghiare, câinele ciobănesc unguresc, numit de stăpânii săi Frakk și câte un săculeț tip rucsac.

Evenimentul s-a încheiat cu un prânz comun și multe amintiri frumoase, reflectate în bucuria și veselia de pe chipurile copiilor, oferindu-le două săptămâni de neuitat.

Șirul de tabere din Bistrița a demonstrat încă o dată că, în lumea tehnologiei moderne, există o mare nevoie de păstrarea tradițiilor și de popularizarea sporturilor în aer liber. Participanții așteaptă cu nerăbdare tabăra de anul viitor pentru a retrăi această experiență specială.

Organizarea cu succes a evenimentului a fost posibilă datorită Asociației Pro Hereditatem, respectiv Uniunea Democrată a Tinerilor Maghiari din Bistrița, cu sprijinul financiar al Primăriei Municipiului Bistrița, al Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, al Fundaţiei Communitas, și al UDMR Prezidiul Executiv.

 

 

Comentarii

22/07/24 08:48
ion

despre tabere romanesti de ce nu scrieti

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5