Stelian Dolha, despre referendumul lui Băsescu: Un gest de o inutilitate absolută. Vrea să demonstreze că nu a ieşit de tot din decor

Liderul PNL BN, deputatul Stelian Dolha, a declarat, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă că propunerea preşedintelui Traian Băsescu privind un nou referendum referitor la Parlamentul unicameral e un gest de o inutilitate absolută.

,,Eu cred că Traian Băsescu vrea să demonstreze prin acest ultim gest de o inutilitate absolută că nu a ieşit de tot din decor, că nu a murit politic, că nu e un simplu chiriaş la Cotroceni cu contractul expirat, pentru că e expirat de ceva vreme. Ne mai spune cu un cinism caracteristic că legea referendumului, acel prag de 30%, cu care nu este de acord ca om politic o va folosi pentru a-şi trece propriul referendum. Cu alte cuvinte, ce ne spune Traian Băsescu: că legea pe care voi aţi dat-o şi pe care în condiţii normale aş întoarce-o la Parlament, acum e bună pentru că îmi serveşte propriilor interese. Acelaşi Traian Băsescu în momentul în care a fost întrebat care referendum a fost corect: cel care în 7,4 milioane de români i-au cerut demisia sau cel din 2009, în care 6 milioane de români au votat pentru parlament unicameral, a răspuns cu un cinism machiavelic: cel care a fost declarat constituţional”, a afirmat deputatul PNL Stelian Dolha.

Dolha a precizat că PNL a susţinut întotdeauna reducerea numărului de parlamentari, însă nu şi Parlamentul unicameral, deoarece România are tradiţia legislativului cu două camere. Liderul PNL BN a ridicat şi problema costurilor organizării celor două referendumuri.

,,La ce bun sa faci două referendumuri cu costurile aferente când tocmai ai unul anunţat în această toamnă pe revizuirea Constituţiei care face trimitere clară şi la sistemul parlamentar? În al doilea rând, data fiind cota scăzută de popularitate a unor instituţii, printre care şi Parlamentul dacă ai pune întrebarea în felul următor: ce ar fi să ai doar 100 de parlamentari sau 30 sau mai ştiu eu câţi, aleatoriu, să ai 3 ministere pentru reducerea costurilor sau alt gen de întrebări, care credeţi că ar fi rezultatul referendumului? Oamenii ar vota da. Cred că aceste chestiuni complicate ale mecanismului democratic nu pot fi tranşate aşa, populist. Şi mai e un argument. România prin tradiţia istorica este înclinată spre bicameralism. Exista explicaţii pentru această tradiţie. Democraţia nefiind una foarte consolidată, bicameralismul înlătură oarecum tentaţiile autoritarismului. Chiar si Curtea Constituţională a pledat pentru bicameralism. O decizia CCR nr.799 din 17 iunie 2011 conţine o prevedere esenţială legată de structura Parlamentului. În justificarea Deciziei, judecătorii CCR recomandă menţinerea sistemului bicameral”, a subliniat deputatul PNL Stelian Dolha.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, la începutul săptămânii, că a declanşat procedura pentru un nou referendum pentru Parlament unicameral şi maximum 300 de parlamentari, precizând însă că va emite decretul în funcţie de modul în care Parlamentul va respecta voinţa poporului exprimată în 2009.

Comentarii

15/06/13 17:31
ileana rusu

Domnule Dolha, noi, prostimea, am votat doar 300 de deputaţi pentrucă şi din aceştia vor fi cel puţin 150 care vor tăia frunze la câini,aşa că ,vă rugăm să ne respectaţi voinţa !!! Nu mai vrem să intreţinem în continuare nişte neisprăviţi iar dumneavoastră vă faceţi că plouă. RRRRUUUUUŞŞŞŞIIIINNNNE!!!!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5