Stelian Dolha: Statul român trebuie să asigure costurile privind repatrierea românilor decedaţi în străinătate

Deputatul PNL Stelian Dolha a anuntat că lucrează la o iniţiativă legislatvă privind repatrierea corpurilor cetăţenilor români decedaţi în afara graniţelor ţării, potrivit căreia cheltuielile ar urma să fie suportate dintr-un fond de rezervă constituit la nivelul consulatelor şi ambasadelor.

"Împreună cu colegul meu Aurel Mihai care este reprezentat al românilor în diaspora am lucrat la o iniţiativă legislativă şi se referă la repatrierea românilor decedaţi peste mări şi ţări, pentru că avem o problemă reală. Costurile în Uniunea Europeană sunt între 3.000- 6.000 de euro pentru o repatriere şi în spaţiul de peste ocean, undeva la 15.000 de euro, şi statul român e în continuare neputincios, nu face nimic. Iniţiativa legislativă vine şi spune că statul român trebuie să asigure aceste costuri, şi anume 10% din ceea ce se colectează la nivel de consulate şi ambasade ale României. Fondul respectiv e destinat pentru aşa ceva, să fie foarte clar”, a afirmat Dolha.

Potrivit acestuia, iniţiativa legislativă prevede ca statul român să deconteze şi transportul/spitalizarea în România, în momentul în care cetăţeanul român din diaspora solicită acest lucru.

"Mergem mai departe şi spunem că, în momentul în care un cetăţean român are o problemă gravă de sănătate în altă parte, în altă ţară, statul român este obligat, în momentul în care el cere asta, să îi asigure transportul şi spitalizarea în România şi dacă cere şi un însoţitor, să îi asigure şi transportul însoţitorului. Cred că e momentul să ne comportăm cel puţin decent, dacă vreţi faţă de compatrioţii noştri, indiferent unde s-ar afla. E vorba de o modificare a Legii nr. 198/2008 privind serviciile consulare pentru care se percep taxe şi nivelul taxelor consulare. Legea respectivă o să fie modificată”, a precizat deputatul PNL Stelian Dolha.

Comentarii

05/07/15 12:35
Cititor

Parca nu tot asa se poate "odihni" cel "plecat dincolo..." , aici, ori aiurea oriunde in alt loc... ! Cu "mofturile" astea, nu se face decat o "gaura" si mai mare in bugetul de stat , respectiv in buzunarul public , al nostru al tuturor . Nu ne trimite nimeni peste "mari si tari"... si daca o facem, este pe "moftul nostru " personal si nu mi se pare firesc, statul sa cheltuie bani, sa "ne aduca inapoi"... si sa fim depusi nicaieri in alta parte, decat tot in acest "Pamant" , spre odihna cea vesnica .
Consider ca daca "am plecat dincolo"... este egal, ca intram "sub tzarana" aici, in alta tara ... sau te miri pe unde si ca sunt niste cheltuieli, care nu satisfac decat niste mofturi si precepte private si particulare ale cuiva anume si care a plecat "haihui prin lume" ... in scopul si in interesul sau exclusiv particular si nu al nostru al tuturor .
Deci, gasesc faptul ca este o mare prostie aceasta propunere. Eu sa mor ,oriunde as fi ... in nici un caz nu as fi de acord sa mai impovarez tara si familia cu adusul meu inapoi si sa ma "bage" unde altundeva, decat tot in acest "pamant" pe care ni l-a dat Bunul Dumnezeu si unde tot la fel ma pot "odihni vesnic"... ori aici, ori undeva "aiurea" !
Sper sa nu se aprobe asa ceva. Alta este situatia celui plecat in misiuni de stat, ca oficialitati publice care s-au deplasat in interesul statului, al nostru al tuturor si nu privat si particular al cuiva anume .

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5