STS şi AEP pregătesc marea scanare a CNP-urilor pentru alegerile locale

Legea 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale şi Legea 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente au fost publicate în Monitorul Oficial, a anunţat reprezentantul  AEP Bistriţa-Năsăud, în cadrul şedinţei cu primarii bistriţeni, iniţiate de Instituţia Prefectului.

         Potrivit acesteia, noutatea principală pe care o aduce Legea 115/2015 o reprezintă implementarea şi gestionarea Sistemului informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal.

         Practic, la intatrea în sala de votare, fiecare alegător va prezenta  actul de identitate, respectiv documentul de identitate, operatorului de calculator al biroului electoral al secţiei de votare, care  va înscrie codul numeric personal al alegătorului in Sistemul informatic de monitorizare.

Acest sistem informatic de monitorizare va semnala dacă persoana care s-a prezentat la vot a împlinit vârsta de 18 ani până în ziua votării inclusiv; persoana care s-a prezentat la vot şi-a pierdut drepturile electorale; persoana care s-a prezentat la vot este arondată la altă secţie de votare; persoana care s-a prezentat la vot este omisa din lista electorală permanentă şi are domiciliul în raza teritorială a secţiei de votare respective nu a formulat o solicitare de a fi înscrisa în Registrul electoral cu adresa de reşedinţă şi dacă persoana care s-a prezentat la vot şi-a mai exercitat dreptul de vot la acelaşi scrutin. Finalemente, alegătorul va fi lăsat sau nu să voteze.

Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal va fi implementat de AEP şi STS, pentru alegerile din 2016.

Atât reprezentantul AEP, cât şi şeful Oficiului Judeţean al STS BN, col. Dumitru Forfotă, au solicitat primarilor să nominalizeze o persoană care îi va putea ajuta în derularea procedurilor tehnice. 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5