Stud Fest: Studenţii în competiţie pe tema Uniunea Europeană

Universitatea „Babeş-Bolyai” – Extensia Universitară Bistriţa a găzduit, în Aula Magna, dezbaterea „Schimbările democratice în Uniunea Europeană – mit sau realitate”, inclusă pe agenda Festivalului Studenţesc Stud Fest – Secţiunea Ştiinţifică. Evenimentul a fost organizat de Camera de Comerţ şi Industrie Bistriţa-Năsăud, prin Centrul Europe Direct Bistriţa, în parteneriat cu UBB.
Deschiderea manifestării a fost făcută de către Elena Bărbos, coordonator executiv Centrul Europe Direct, care a trasat în linii mari tematica dezbaterii, competiţia fiind între studenţii de la Business şi Administraţie Publică.
Prezent la întâlnirea cu studenţii, senatorul Dorin Dobra, cadru universitar, a atins problematica arzătoare a emigranţilor, care nu trebuie priviţi doar strict din punct de vedere administrativ, economic şi social, ci şi sub aspect uman.
A urmat cuvântul conf. univ. dr. Dragoş Păun, după care cele două grupuri, coordonate de prof. Ioana Iacob, au exprimat opiniile pro şi contra emigranţilor, dar şi a structurii Uniunii Europene. Dintre ideile pro menţionăm îngroparea securii războiului, deviza „Unitate – diversitate”, faptul că doar 0,11% din refugiaţi reprezintă populaţia Europei, posibilitatea ocupării locurilor de muncă şi creşterea economiei statelor europene, transformarea campusurilor de refugiaţi în centre de excelenţă. Printre argumentele contra s-a menţionat faptul că nu mai există solidaritatea statelor europene, peste un milion de treceri ilegale în 2015 faţă de 200.000 în 2014, faptul că Marea Britanie va face un referendum pentru a vedea dacă populaţia mai vrea să rămână în UE. De asemenea, peste 10.000 de copii au dispărut, abuzurile sexuale sunt la ordinea zilei, ajungându-se în acelaşi timp la islamizarea Europei, preconizându-se ca până la sfârşitul secolului populaţia majoritară să fie musulmană.
Juriul, din care au făcut parte Alexandra Rus – Primăria Bistriţa, Dănilă Silviu – directorul în cadrul CJ BN, jurnalistul Menuţ Maximinian, conf. univ. dr. Dragoş Păun, a hotărât că mai bine pregătită a fost echipa Contra, care a adus în faţa juriului şi a colegilor mai multe date statistice. Însă, până la urmă, toţi studenţii au fost premiaţi, concluzia fiind că trebuie să ne luăm în serios rolul de cetăţeni ai Uniunii Europene.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5