Opt reprezentanţi ai Clubului Amazoanelor Bistrițene, la Conferinţa Naţională a Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer

În perioada 2 – 5 iunie 2022, Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer a organizat,sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, a XIV-a ediție a Conferinței Naționale FABC, cu tema "Ziua Supravieţuitorului de Cancer". Evenimentul a urmărit informarea pacienților cu cancer din România despre teme specifice de interes, precum și acțiunile pentru promovarea și apărarea drepturilor acestora. Aceasta acțiune a FABC a devenit o “tradiție” datorită solicitărilor pacienților privind organizarea constantă, reprezentând un instrument de lucru potrivit în relația cu decidenții, medicii și ceilalți factori implicați în acest domeniu.
"Am participat, alături de 8 reprezentante din partea Asociației "Clubul Amazoanelor Bistrițene" la acest eveniment de marcă. În cadrul Conferinţei Naţionale, am prezentat acțiunile noastre - pentru care am depus eforturi mari din cauya conteytului pandemic -  dar şi proiectul cu finanţare nerambursabilă de la Primăria Bistrița pentru analize medicale și ecografii mamare. Am vorbit şi despre sprijinul financiar acordat la peste 100 membre ale Asociației", ne-a transmis preşedintele Asociaţiei, Vasile Moldovan.
 
Evenimentul a avut loc în contextul adoptării noii legi a supraviețuitorului de cancer, care presupune o serie de acțiuni de conștientizare a factorilor de risc ai cancerului, dar, cel mai important, punerea pe agenda publică a tuturor aspectelor ce țin de oncologie – screening, diagnostic precoce, tratament, consiliere. În ultima perioadă, pacienții cu cancer au fost și sunt în continuare în dificultate de a accesa serviciile medicale, multe tratamente lipsesc, și problemele sunt încă multiple.
Mesajul Președintelui României a fost transmis în cadrul Conferinței, de către doamna Consilier Prezidențial, Conf. Dr. Diana Loreta Păun, un partener loial al pacienților cu cancer:
Printre invitați s-au numărat doamna Conf. Dr. Diana Loreta Păun – Consilier Prezidențial, Administrația Prezidențială, doamna senator Nicoleta Pauliuc – inițiator proiecte legislative în domeniul oncologiei, domnul Ministru al Sănătății  - Prof. Dr. Alexandru Rafila, doamna Conf. Dr. Adela Cojan – Președinte CNAS, Prof. Dr. Patriciu Achimaș-Cadariu, Coordonator Grup de Lucru din Parlamentul României privind Planul Național de Combatere și Control al Cancerului, domnul Florin Ciocan, Președinte Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate (ANMCS)
 
 După 20 de ani, sub auspiciile Administrației Prezidențiale, alături de medici renumiți, experți în politici sanitare publice, cu implicarea ONG-urilor și cu susținerea factorului politic, se întrevede în sfârșit luminița de la capătul tunelului. Este vorba despre adoptarea Planului Național de Combatere și Control al Cancerului, primul astfel de document din istoria României, țara noastră fiind printre primele care au adoptat o astfel de strategie după documentul european prezentat în anul 2021. 
 
 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5