Bistriţeni, prezenţi la Parlament, la conferinţa naţională de oncologie
Livia Moldovan – preşedintele Asociaţiei Amazoanelor Bistriţene şi Vasile Moldovan – membru au participat, săptămâna trecută, la Conferinţa „Planul naţional de oncologie, prioritate în strategia sistemului de sănătate din România”, organizată de Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România. Evenimentul a fost găzduit de Parlamentul României sub auspiciile Comisiei pentru sănătate publică şi ale Comisiei pentru drepturile omului, culte şi minorităţi, fiind programat în contextul Zilei mondiale de luptă împotruva cancerului din 4 februarie.
Discuţia s-a axat pe Planul Naţional al Cancerului 2016-2020, care va fi lansată la începutul lunii aprilie, un document programatic care aduce sub aceeaşi umbrelă ansamblul măsurilor menite să îmbunătăţească starea de sănătate a populaţiei la risc şi a calităţii vieţii bolnavilor de cancer. La eveniment au mai luat cuvântul dr. Marius Geantă (Centrul pentru Inovaţie în Medicină), Irimia Cezar – preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer, dr. Ioan Luchian – preşedinte Comisia pentru Sănătate Publică din Senat, Rozalia Biro – preşedinte Comisia pentru Drepturile Omului, Culte şi Minorităţi din Senat, dr. Mihai Călin, dr. Ana Băncilă.
Cifrele suferinţei sunt îngrijorătoare. Numărul cazurilor de cancer s-a dublat în ultimii 25 de ani şi o nouă dublare a cazurilor poate să apară până în 2030. Jumătate din cei care mor din cauza cancerului nu apucă vârsta de 60 de ani, iar 20% din decese apar la copii cu vârsta sub 5 ani.
„Într-un sistem de sănătate subfinanţat, caracterizat prin neajunsuri majore – migraţia medicilor, lipsa medicamentelor, inexistenţa programelor de screening şi informare, lipsa aparaturii de investigare şi tratament, sistem de coplată inechitabil – speranţa de viaţă a românilor este mult sub media europeană. Aceasta este pe scurt radiografia unui sistem de sănătate bolnav, cu un program naţional de oncologie cu o „eficienţă” şi o „performanţă” de 50.000 decese cauzate de cancer într-un an, care ne situează pe un dezonorant loc I în UE”, a declarat Cezar Irimia, preşedintele FABC.
La această conferinţă au mai participat lideri ai asociaţiilor de pacienţi, medici, senatori, reprezetanţi ai companiilor farmaceutice.
Citiţi şi:
- Livia Moldovan, prezentă la dezbaterile pe probleme oncologice la Bucureşti
- Amazoanele bistriţene- prezente la Conferinţa FABC, la Poiana Braşov
- Bistriţeni, la conferinţa Naţională a Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer
- Livia Moldovan, realeasă vicepreşedinte al FABC
- Bistriţa reprezentată la Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Cancerului
Adaugă comentariu nou