Studenţii bistriţeni, învăţaţi să nu primească mită electorală

Membrii Centrului Judeţean de Comunicare Bistriţa-Năsăud au desfăşurat o acţiune de informare dedicată studenţilor cu drept de vot, cu sprijinul Universităţii Tehnice din Cluj Napoca - Filiala Bistriţa.

Reprezentanţi ai Poliţiei, Jandarmeriei şi ISU BN s-au întâlnit cu studenţii într-unul dintre amfiteatrele Universităţii Tehnice - Filiala Bistriţa, pentru a le explica care sunt prevederile legale a căror încălcare atrage răspunderea juridică, atât din punct de vedere contravenţional, cât şi penal.

“Tinerii au fost informaţi că promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze un anumit competitor electoral ori un anumit candidat, precum şi primirea acestora de către alegător, în acelaşi scop, constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 5 ani”, precizează inspectorul Antonela Gorgan, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Bistriţa-Năsăud.

Membrii Centrului Judeţean de Comunicare Bistriţa - Năsăud le-au prezentat noutăţile legislative privind bunurile a căror oferire şi primire constituie „mită electorală” şi le-au înmânat pliante preventive celor peste 50 de studenţi prezenţi. Astfel, a fost accentuat faptul că prin bunuri interzise în sensul legii se înţelege acele obiecte care au valoare economică de peste 10 lei fără TVA şi mărfuri de utilitate alimentară precum alimente, băuturi alcoolice sau nealcoolice, produse din tutun sau mărfuri nealimentare. Nu intră în categoria bunurilor prevăzute la aliniatul precedent materialele şi obiectele de propagandă electorală, precum: afişe, pliante, cărţi poştale, calendare, caiete, ilustrate, pixuri, brichete, chibrituri, insigne, ecusoane, dvd-uri, fanioane, steaguri, căni, pungi, tricouri, şepci, eşarfe, fulare, veste, fesuri, mânuşi, pelerine, jachete, inscripţionate cu însemnele electorale ale formaţiunilor politice sau ale candidaţilor care participă la alegeri. De asemenea, peste 100 de pliante cu mesajul campaniei au fost distribuite cu sprijinul secretariatului unităţii, iar afişele campaniei au fost lipite la intrarea în sediu.
Şi poliţiştii din cadrul Poliţiei Municipiului Bistriţa au continuat activităţile de informare a cetăţenilor, privind exercitarea unui vot legal la alegerile parlamentare, cu ocazia târgului de îmbrăcăminte de la Sala Polivalentă din municipiu din acest sfârşit de săptămână. De asemenea, spot-ul video al campaniei poate fi vizionat de trecători încă de săptămâna trecută, pe panoul TV stradal din Piaţa Petru Rareş din Bistriţa, pentru ca astfel mesajul campaniei „Tu decizi! Votează legal!” să ajungă la cât mai mulţi cetăţeni.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5