Sublim și mizerie

Peisaje dezolante, tragedii zilnice, moartea pândind după colț. Vedem nepăsarea răului, autocenzura, frica, răutatea, invidia, furtul, minciuna, trădarea...Coronavirusul scoate la iveală păcatele oamenilor, ticăloșia și lașitatea ies în față, cu un plus pentru lașitate care-și expune aproape toate formele sale. Să facem reflexie asupra vieții, asupra relativității timpului și asupra morții. Să reevaluăm viața proprie. Nu suntem mai deștepți decât suntem. Neghiobii trăiesc și nu se bucură că trăiesc, li se pare că au acest drept continuu.

          Însă coronavirusul trezește din letargie și partea sublimă a unor oameni, sacrificiul, solidaritatea, mila pentru aproapele. Ne eliberăm prin rugăciune, mergem spre Răscumpărare, împăcându-ne cu Dumnezeu prin jertfa lui Hristos.

          La spitalul din Suceava lucrurile au scăpat de sub control, moartea rânjește pe fiecare etaj, a fost nevoie de intervenția medicilor militari care încearcă să impună circuitele epidemiologice pentru a limita riscul de contaminare. Secretarul de Stat Ionel Oprea coordonează operațiunea, dânsul spune că s-a lovit de refuzul unor medici de a purta echipament, declarând,, ,,sunt răsfățați și total nepregătiți”.  Unele cadre medicale pur și simplu nu înțeleg cu ce se confruntă. ,,Nu înțeleg niște percepte epidemiologice clare...Așa se întâmplă în spitalele noastre când echipa managerială este nemedicală și îi lasă pe medici în lumea lor, administrația se ocupă de obiectivele lor.” Mai cunoaștem noi un manager nemedical, fostul ministru al Sănătății, Sorina Pintea, economist.

          Am văzut în toată Țara gesturi de solidaritate umană absolut superbe. Un om de afaceri sucevean și-a pus hotelul la dispoziția medicilor și a personalului auxiliar. Un altul oferă zilnic masa caldă celor care ajută, îngrijesc sau tratează bolnavii. Casa Regală a României pune la dispoziția unor persoane aflate în carantină, spații individuale de cazare în unitățile hoteliere și în vilele de pe Domeniul Regal Peleș. Un cunoscut medic estetician român a oferit clinica sa, cu titlu gratuit, celor atinși de virus. Un magnat al petrolului a donat un milion de dolari Crucii Roșii din România.

          Nu am văzut nici o donație de bani din pensiile speciale, din averile parlamentarilor. Câțiva fotbaliști de la Viitorul Constanța au refuzat îndemnul lui Hagi de a-și reduce la jumătate salariile, pentru a ajuta pe cei care luptă în prima linie contra virusului ucigaș. Unii care au stat în carantină la hoteluri, au devastat camerele în care au locuit. La aeroportul din Cluj-Napoca, mai mulți cetățeni care tocmai aterizaseră venind din zonele roșii, au făcut scandal refuzând carantina, ce, ei n-au dat în cap la nimeni. Și colac peste pupăză, vine Alina Gorghiu cu închisoarea la domiciliu a celor care nu depășesc șapte ani de închisoare, ca pedeapsă, inclusiv în cazul concursului de infracțiuni. Proiect de lege votat pe 31 martie de senatori, măi băieți, acolo în vilele voaste, nu aveți altceva mai bun de făcut? Camera Deputaților este for decizional în acest caz. Marcel Pușcaș, fost fotbalist, actual președintele clubului FC U Craiova, ne spune, mai iresponsabil decât iresponsabilii, ,,Eu încurajez lumea să iasă. Nu poți să stai să te tâmpeși în casă.” Probabil că individul are creierul mic în vârful pantofului drept. O asistentă medicală de la Terapie intensivă de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, a fost jignită și alungată de vecini pentru că lucrează într-o secție unde sunt internate persoane afectate de Coronavirus.

          V-am mai spus, Coronavirusul arată și oameni mari și oameni mici, arată și sublimul uman dar și mizereia umană. Iar legea burdihanului propriu este extrem de puternică.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5