În sufletul meu va trăi mereu ! Vezi ce artist spune asta !

Născută la 1 octombrie 1947, la Câmpulung Muscel, a devenit celebră ca realizatoare şi prezentatoare a emisiunii de televiziune "Tezaur folcloric", difuzată pe TVR.
Potrivit site-ului televiziunii publice, Marioara Murărescu a absolvit Conservatorul de Muzică "Ciprian Porumbescu" din Bucureşti în 1972. În 1971 şi-a început cariera la Radioul public, iar în 1977 s-a angajat la TVR ca realizator de emisiuni folclorice.
Prima încercare de realizare a celebrei emisiuni "Tezaur Folcloric" a avut loc în 1978, dar abia în 1982 a primit un spaţiu fix în grila de programe a televiziunii.
De-a lungul carierei sale a organizat numeroase festivaluri de folclor, concerte de colinde, emisiuni duplex cu Televiziunea Moldova, la Bucureşti şi Chişinău.
De asemenea, a realizat primul disc de aur "Tezaur folcloric" (1992), prima casetă video "Tezaur folcloric" (2000), lucrarea "Cu ochii lumii" (cuprinzând diverse opinii despre emisiunea "Tezaur folcloric").
A primit, printre altele, premiul pentru cercetare, pentru lucrarea "Cântecul propriu-zis din Muscel" (1971), Prix folclorique (1977), Premiul criticii muzicale "Mihail Jora" (1993), Premiul Ethnos (1995), Premiul "Dragoş Vrânceanu" (1996), Premiul de excelenţă acordat de Fundaţia Ethnos - 1998.
În aprilie 2009, Marioara Murărescu a fost decorată cu Ordinul "Steaua României" în grad de Cavaler.
Anul acesta, la Salonul de carte Bookfest, a fost lansată, la editura Litera, colecţia "Mari interpreţi de folclor", volumul I - "Maria Lătăreţu", de Marioara Murărescu.
Marioara Murărescu, care a încetat din viaţă la 30 Ianuarie 2014, la vârsta de 66 de ani, a fost o ambasadoare a folclorului românesc, despre care obişnuia să spună că este "ceva viu, care ne reprezintă, şi prin care putem să cunoaştem neamul acesta".
"Astăzi ar fi împlinit 71 de ani!!! NEUITARE - Numele tău astăzi, este MARIOARA MURARESCU !. Dacă ar fi trăit in această zi ar fi implinit 71 de ani. A plecat "in lumea cea fără de dor", cum îi placea să spună, lăsându-ne o bogăție extraordinară de spiritualitate românească in filmoteca de aur a TVR, si amintirea frumoasă a celei mai mari realizatoare de emisiuni folclorice din România. Veșnică să-i fie pomenirea și amintirea!. In sufletul meu va trăi mereu" spune artistul Alexandru Pugna, ministru secretar de stat în Ministerul Culturii.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5