Tabloul

Radu Băeș

Lacrimi de culoare înghesuindu-se pe cartonul pregătit înadins, ca o fulguire de gânduri ascunse. Nicio mișcare, nicio culoare scăpată aievea, ci totul înscris într-o învăluire înălțătoare. „După spectacol”, tablou pe carton, de Virginia Brănescu, pare o scenă a „lumii ca teatru”, din care a mai rămas o singură actriță, rememorându-și clipele trăite pe scenă, în templul lui Apollo, și auzind încă ecoul aplauzelor care persistă încă o clipă și încă o clipă, apoi se duc în căutarea altora viitoare.
Buchetul de flori străjuiește portretul actriței, îl înalță, îi dă viață, iar zâmbetul, aproape ascuns al acesteia, dă o măreție și o frumusețe nebănuită și naște un izvor de lumină încântătoare..
Cunoscută ca o bună șlefuitoare de cuvinte, Virginia Brănescu excelează și în pictură, în arta portretului, îmbinând culorile calde, sugestive, care se cunună pe cartonul nerăbdător, știindu-se înnobilat de mâinile neobosite ale artistei.
Este de remarcat respectarea proporționalității, „graiul viu” al culorilor, sugestia și măreția unui sentiment aparte care se naște doar contemplând tabloul, ajungând să te identifici cu el, să pătrunzi în ideatica lui ascunsă parcă de tumultul vieții cotidiene și să-i simți puterea lui purificatoare, prin victoria deplină a frumosului.
„Virginia Brănescu este o poetă a culorilor și o pictoriță a cuvintelor, din toate acestea extrăgând ceea ce este mai frumos și mai înălțător, fiind un exemplu demn de urmat de cei care mai sunt încercați de muze.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS]