Pentru 56.000 elevi a sunt clopoţelul
-
View the full image
Început de an şcolar
Emoţii mari în rândul şcolarilor. Pentru aproximativ 56.000 elevi din judeţul nostru ieri a sunat clopoţelul. Îmbucurător este faptul că în acest an numărul elevilor a crescut comparativ cu anii anteriori. Conform statisticilor, peste 10.000 de copii vor merge la grădiniţă, la învăţământul preşcolar s-au înscris aproximativ 9.800 elevi, iar la cel primar au fost distribuite 14.521 locuri. Peste 17.000 de elevi sunt înscrişi la gimnaziu şi liceu, iar 14.000 au trecut ieri, pentru prima dată, pragul clasei.
Ploaia măruntă, semn de belşug, a cam încurcat planurile direcţiunilor, deschiderea oficială a anului şcolar nemaiavând acelaşi caracter fastuos din curtea şcolilor, elevii înghesuindu-se în sălile de clasă sau acolo, unde sunt mai norocoşi, în sălile de sport sau în sălile festive. Cotidianul nostru a fost, la început de an, în mijlocul elevilor de la Colegiul Naţional “Liviu Rebreanu”, instituţie de învăţământ care marchează 100 de ani de la punerea pietrei de temelie. Au fost prezenţi, în primul rând, bobocii din clasele I şi a IX-a, colegii lor trăgând cu urechea la mesajele oficialităţilor din hol.
În cuvântul său, directorul instituţiei, Ioan Pop, a subliniat importanţa pe care o are instituţia de elită a învăţământului bistriţean pentru dezvoltarea educaţiei la nivel de judeţ şi ţară, dar şi la nivel internaţional, cunoscut fiind faptul că elevii rebrenieni au adus premii importante de la olimpiadele internaţionale. La manifestări a fost prezent şi preotul Parohiei Evanghelice, Johann Dieter Krauss, care, în numele credincioşilor, a semnat darea în custodie pe 99 de ani a imobilului către Primăria Bistriţa.
Inspectorul şcolar general Mihai Mureşan a marcat, în discursul său, investiţiile din şcolile din judeţ, peste 125 de instituţii aflându-se în reabilitare în anul 2008, subliniind însă faptul că baza materială, fără o activitate didactică care să ducă la atingerea obiectivelor stabilite în învăţământul românesc, rămâne moartă. Primarul Ovidiu Creţu şi subprefectul Radu Tămăşoi au promis sprijin din partea instituţiilor pe care le conduc pentru toţi elevii, dascălii şi părinţii care încep noul an şcolar. Cursurile se vor încheia pe 12 iunie 2009 şi vor însuma 35 de săptămâni (172 de zile lucrătoare).
Semestrul I se va încheia vineri, 30 ianuarie, şi va fi întrerupt de vacanţa de iarnă (20 decembrie – 4 ianuarie). Semestrul al II-lea durează între 9 februarie şi 12 iunie 2009. În perioada 27 octombrie – 2 noiembrie, clasele din învăţământul primar şi grupele din învăţământul preşcolar sunt în vacanţă. Între 31 ianuarie – 8 februarie este programată vacanţa intersemestrială, iar între 11 aprilie şi 20 aprilie, elevii vor avea vacanţa de primăvară.
În fiecare zi un număr de 55 jandarmi vor asigura măsurile de ordine publică în zonele de învăţământ pe toată raza judeţului unde sunt înfiinţate secţii şi posturi de jandarmi. Aceste patrulări se vor executa înainte şi după terminarea cursurilor între orele 7,00-9,00 şi 13,00-15,00. Urăm tuturor şcolarilor succes în această nouă etapă de instruire din viaţa lor. Fie ca sloganul “Ai carte, ai parte” să fie aşezat din nou acolo unde îi este locul.
Adaugă comentariu nou