Taximetrist în trafic, pozitiv la cocaină şi methamphetamină!

IPJ BN

În această dimineață, în jurul orei 03.00, în cadrul unor acțiuni pentru siguranța traficului rutier desfășurate, polițiștii Biroului Rutier Bistrița au oprit pentru control un taximetru, iar la volan au identificat un bărbat de 38 de ani, din Bistrița. Bărbatul a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ. Totodată, în urma testării cu aparatul DRUG TEST 5000, rezultatul a fost pozitiv în cazul substanțelor cocaină și methamphetamină și i-au fost recoltate mostre biologice în vederea determinării cu exactitate a substanțelor psihoactive consumate.

În cauză a fost întocmit dosar penal pentru conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe, iar cercetările sunt continuate de polițiștii Biroului Rutier Bistrița.

Polițiștii desfășoară constant activități de monitorizare a traficului rutier și atrag atenția asupra pericolului la care se expun cei care conduc după ce au consumat substanțe psihoactive, dar și la care îi expun pe ceilalți participanți la trafic.

Reamintim faptul că, în conformitate cu decizia Curții Constituționale, la testarea cu Drug Test nu este relevantă concentrația și nu există un nivel al concentrației minime de astfel de substanțe în organism.  Rezultatul testării cu aparatul DrugTest poate fi pozitiv după mai mult timp de la consumul propriu-zis, fiind cunoscut faptul că mare parte dintre substanțele psihoactive au o remanență în organism de la câteva zile până la câteva luni de la ultima expunere, în funcție de intensitatea și frecvența utilizării.

Testarea cu Drug Test se face din salivă, acesta putând detecta 6 tipuri de droguri. Dacă la testarea cu acest aparat, rezultatul a fost pozitiv, persoana este condusă la spital pentru recoltarea de mostre biologice care vor stabili cu exactitate substanța psihoactivă.

De asemenea, conform  Art. 336 din Codul Penal, cei care încalcă legislația în vigoare riscă închisoarea de la 1-5 ani sau amendă.

 (1) Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere de către o persoană care, la momentul prelevării mostrelor biologice, are o îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă. 

   (2) Cu aceeași pedeapsă se sancționează și persoana, aflată sub influența unor substanțe psihoactive, care conduce un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere. 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5