Dosar penal pentru un şofer de 40 de ani din Năsăud, implicat într-un accident rutier! Cu permisul suspendat, a ieşit pozitiv la Drug Test!

Ieri, în urma unui accident rutier soldat cu pagube materiale, polițiștii din Năsăud s-au sesizat din oficiu și au întocmit un dosar penal pentru conducere sub influența unor substanțe psihoactive și cu permisul suspendat. Astfel, aseară, în jurul orei 22.00, pe bulevardul Grănicerilor din Năsăud a avut loc un accident rutier, soldat cu pagube materiale. Impactul a avut loc între un autoturism condus de un năsăudean de 37 de ani și un altul, condus de un bărbat de 40 de ani, din aceeași localitate.
Cei doi au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatele fiind negative. De asemenea, în urma testării cu aparatul DRUG TEST, rezultatul a fost pozitiv în cazul bărbatului de 40 de ani și negativ în cazul celuilalt. Bărbatul de 40 de ani a fost condus la spital pentru a-i fi prelevate mostre biologice, se arată în comunicatul IPJ BN.

Totodată, fiind efectuate verificări, a reieșit faptul că acesta deține permis de conducere eliberat de autoritățile din Irlanda, însă are dreptul de a conduce autoturisme pe drumurile publice din România suspendat pentru conducere cu viteză peste limită legală.

În cauză a fost întocmit dosar penal, iar cercetările sunt continuate de polițiștii din cadrul Poliției Orașului Năsăud - Compartimentul Poliției Rutieră.

Oamenii legii atrag atenția asupra pericolului la care se expun cei care conduc după ce au consumat substanțe psihoactive, dar și la care îi expun pe ceilalți participanți la trafic!
Consumul de substanțe psihoactive influențează comportamentul conducătorilor de autovehicule, afectează capacitatea de a conduce, diminuează reflexele, aceștia nemaiputând fi stăpâni pe propriile mișcări și evita obstacolele apărute în cale.
Totodată, conducătorul unui vehicul care a consumat substanțe psihoactive poate deveni agresiv, trecând foarte ușor de la o stare calmă la una de nervozitate, în cele mai multe cazuri, finalitatea fiind producerea unui eveniment rutier, uneori cu consecințe deosebit de grave.

Conform deciziei Curții Constituționale, la testarea cu Drug Test și analizele toxicologice, nu este relevantă concentrația și nu există un nivel al concentrației minime de astfel de substanțe în organism. Rezultatele pot fi pozitive după mai mult timp de la consumul propriu-zis, fiind cunoscut faptul că mare parte dintre substanțele psihoactive au o remanență în organism de la câteva zile până la câteva luni de la ultima expunere, în funcție de intensitatea și frecvența utilizării.

Testarea cu Drug Test se face din salivă, acesta putând detecta 6 tipuri de droguri. Dacă la testarea cu acest aparat, rezultatul a fost pozitiv, persoana va fi condusă la spital pentru recoltarea de mostre biologice care vor stabili cu exactitate substanța psihoactivă.

De asemenea, conform Art. 336 din Codul Penal, riscă închisoarea de la 1-5 ani sau amendă.

(1) Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere de către o persoană care, la momentul prelevării mostrelor biologice, are o îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.

(2) Cu aceeași pedeapsă se sancționează și persoana, aflată sub influența unor substanțe psihoactive, care conduce un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5