Un tânăr de 20 de ani, din Bistriţa, a fost depistat la volan drogat! Poliţiştii din Bistriţa-Năsăud au în dotare 2 aparate Drug Test!

Inspectoratul de Poliție Județean Bistrița-Năsăud are în dotare, începând din această săptămână, 2 aparate marca Drager, model Drug Test 5000. Cu ajutorul acestora, polițiștii de la Rutieră vor depista conducătorii auto care au consumat substanțe psihoactive. Primul conducător auto, aflat sub influența unor substanțe psihoactive, a fost depistat de polițiștii Biroului Rutier Bistrița cu ajutorul aparatului Drug Test.

"La data de 16 iulie a.c., în jurul orei 02.00, în cadrul acțiunilor preventive, pe linie rutieră,desfășurate, polițiștii au acționat cu aparatul Drug Test pentru depistarea șoferilor care conduc autoturisme sub influența consumului de substanțe psihoactive. Astfel, a fost oprit în trafic, pentru control, un tânăr de 20 de ani, din Bistrița, care conducea un autoturism, pe raza municipiului. În urma testării acestuia cu aparatul Drug Test 5000, rezultatul a fost pozitiv. Tânărul a fost condus la spital, în vederea recoltării de mostre biologice. Cercetările sunt continuate de către polițiștii Biroului Rutier, sub aspectul comiterii infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau altor substanțe", menţionează Crina Sârb, purtăror de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Bistriţa-Năsăud.

***

Potrivit poliţiştilor, consumul de substanțe psihoactive influențează comportamentul conducătorilor de autovehicule, afectează capacitatea de a conduce, diminuează reflexele, aceștia nemaiputând fi stăpâni pe propriile mișcări și evita obstacolele apărute în cale. Totodată, conducătorul unui vehicul care a consumat substanțe psihoactive poate deveni agresiv, trecând foarte ușor de la o stare calmă la una de nervozitate, în cele mai multe cazuri, finalitatea fiind producerea unui eveniment rutier, uneori cu consecințe deosebit de grave.

"Testarea cu Drug Test se face din salivă, acesta putând detecta 6 tipuri de droguri. Dacă la testarea cu acest aparat, rezultatul a fost pozitiv, persoana va fi condusă la spital pentru recoltarea de mostre biologice care vor stabili cu exactitate substanța psihoactivă. Menționăm faptul că la testarea cu Drug Test nu este relevantă concentrația, iar Codul Penal sancționează cu închisoarea de la unu la 5 ani sau amendă persoana aflată sub influența unor substanțe psihoactive, care conduce un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere", se arată în comunicatul IPJ BN. 

Vă reamintim faptul că, pentru conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe, Codul Penal prevede următoarele:

 

Conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe

   Art. 336. -   (1) Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere de către o persoană care, la momentul prelevării mostrelor biologice, are o îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă. 

   (2) Cu aceeași pedeapsă se sancționează și persoana, aflată sub influența unor substanțe psihoactive, care conduce un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere. 

   (3) Dacă persoana aflată în una dintre situațiile prevăzute în alin. (1) și alin. (2) efectuează transport public de persoane, transport de substanțe sau produse periculoase ori se află în procesul de instruire practică a unor persoane pentru obținerea permisului de conducere sau în timpul desfășurării probelor practice ale examenului pentru obținerea permisului de conducere, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani.  

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5