Toamna bistriţeană, o ediţie reuşită! Bogăţia recoltelor, spectacolele folclorice, gastronomia au dat culoare sărbătorii

După doi ani de absenţă, cea de-a XIX-a ediţie a „Toamnei bistriţene” a fost una reuşită atât prin bogăţia produselor oferite de producătorii din judeţ şi nu numai, cât şi prin numărul mare de bistriţeni care au venit pentru să-şi umple cămările cu provizii pentru iarnă,  cu produse agricole, dar şi apicole. De asemenea, copiii s-au putut bucura de parcul de joacă special amenajat cu această ocazie, în timp ce părinţii, admirând varietatea de culori a legumelor şi fuctelor, s-au bucurat şi de un pahar de must sau de o ţuică cum numai la noi găseşti. Oamenii au fost dornici să socializeze, să se bucure împreună de roadele pământului şi de vremea frumoasă. Pe lângă latura gastronomică, organizatorii au avut de grijă să fie prezenţi şi producătorii din cadrul Asociaţiei Produs în Bistriţa-Năsăud.

          Primarul Ioan Turc, alături de directorul executiv Luca Răzoare, au acordat câte trei premii la fiecare secţiune, constând într-o diplomă şi un mic sprijin financiar, producătorilor de legume, fructe şi din domeniul apicol. 

          Astfel, la Secţiunea Legume, au fost premiaţi A. Brumă, Vasile Hatfaludi şi Elena Sângeorzan; la Secţiunea Fructe -Luciana Pieptănar, Simion Cochisă, Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare Pomicolă Bistriţa, dr. ing. Ioan Zagrai; Secţiunea Produse apicole -George Cotul, Maria Hiticaş, Rodica Marian. De asemenea, a fost acordat Premiul de participare pentru Clubul Crescătorilor de Iepuri din Ardeal şi pentru Asociaţia Crescătorilor de Păsări şi Animale Mici, prin Horaţiu Boţan. 

"35 de producători din județ participanți la expoziția cu vânzare de legume, fructe și produse apicole, dar și 20 de meșteri artizani, plus comercianții din zona de standuri cu roadele de sezon sau din sectoarele de alimentație publică și alte produse tradiționale – toți au contribuit la succesul unei manifestări îndelung așteptate de publicul larg. Au fost și premii pentru cei mai merituoși expozanți, iar muzica populară a întregit atmosfera de sărbătoare din Heidenfeld. La anul, ne vom reîntâlni la ediția cu numărul 20!", a declarat primarul Ioan Turc.

Muzica populară a avut spectatori la această ediţie a „Toamnei bistriţene”. Pe lângă produsele achiziţionate, bistriţenii au poposit şi în faţa scenei, acolo unde, în cele două zile, au fost aplaudaţi la scenă deschisă artişti precum Sava Negrean Brudaşcu, care a primit din partea producătorilor şi coşuri cu produse, părintele Marius Ciprian Pop, Alexandru Brădăţan, Alexandru Pop, Iulia Bucur Roman, Oana Bozga Pintea. Ansamblul folcloric „Cununiţa” al Palatului Culturii Bistriţa, având  coregrafia semnată de Paul Muntean, a prezentat dansuri de Someş, Şieu şi Câmpie. Grupul vocal „La fântâna satului” din Şieu Măgheruş, coordonat de Camelia Paşca, a adus cântece reprezentative pentru judeţul nostru cu cei mai mici solişti.

Din Mureş a fost prezent Ansamblul folcloric „Spice mureşene”, cu dansuri din zona Moldovei, a Bihorului, dar şi de pe Câmpie, coregrafi Rodica Botârcă şi Silviu Cârciu. Ansamblul folcloric „Cetina” din Lunca Ilvei, în coregrafia lui Ioan Simionca, a venit cu jocuri de pe Valea Şieului, un brâu de fete din Făgăraş şi o suită de jocuri de pe Valea Someşului, fiind însoţiţi de solistul vocal Marius Palage.

Marcând de curând 35 de ani de existenţă, Ansamblul „Balada” a prezentat un program complex cu dans codrănesc, joc din Maramureş, suită din Câmpia Bărăganului şi a încheiat cu o suită de pe Valea Someşului, în coregrafia lui Ioan Simionca, jocurile fiind intercalate cu poezia rapsodului Grigore Guzu şi cântecele interpreţilor Alina Ceuca, Ancuţa Galben, Dana Gherghel, Alexandru Rus, Nicoleta Burduhos.

Din Neamţ a venit la sărbătoarea bistriţenilor Ansamblul „Florile Ceahlăului”, coorodonat de Ciprian Boju, cu un spectacol din regiunea Moldovei şi cu interpreta Sânziana Denisa Bârsanu.

Taraful tradiţional „Păuniţa” din Sângeorz Băi, coordonat de Dani Poleac, alături de dansatorii ce au prezentat un moment de dragoste şi dor în coregrafia lui Maxim Petri, însoţiţi de directorul Florin Hodoroga, au fost bine primiţi de public.

Din Maramureş a poposit Ansamblul folcloric „Tulnicul”, având coordonator artistic pe maestrul coregraf Grigore Simionca, de loc din Livezile, însoţiţi fiind şi de fratele acestuia, primarul Traian Simionca. Maramureşenii au prezentat, aşa cum este normal, dansul specific acestei provincii istorice, dar şi de pe Valea Lăpuşului şi din Ţara Codrului, find însoţiţi de tinerii interpreţi George Ciocotişan şi Raisa Vlăşan.

La Bistriţa a venit şi Ansamblul folcloric studenţesc „Mugurelul” al Universităţii „Babeş-Bolyai”, în rândul dansatorilor regăsindu-se, de altfel, şi studenţi bistriţeni, coordonaţi de prof. Alina Remeş şi prof. Paul Remeş, cercetător la Arhiva de Folclor a Academiei Române. Ansmablul a demosbtrat că, dacă cunoşti tradiţia, ambii coordonatori fiind absolvenţi ai Academiei de Muzică, Secţia regie coregrafică, reuşeşti să pui în scenă suite de jocuri de pe Câmpie, unde sunt cele mai complexe motive coregrafice executate pe contratimp şi ritm asimetric. A impresionat şi grupul instrumental compus din studenţi ai Academiei de Muzică din Cluj-Napoca.

Spectacolul, prezentat de Menuţ Maximinian, a fost încheiat de Ansamblul profesionist „Cununa de pe Someş” al Centrului Cultural Municipal „George Coşbuc”, care a prezentat, sub bagheta dirijorului Anghel Rus, în coregrafia lui Teodor Puşcaş, dansuri de pe Şieu şi din Bucovina, iar artiştii Lenuţa Filipoi, Larisa Bozbici, Mihai Turda, Mădălina Oltean, Teodora Florea, Dorin Rus, Angelica Pinti, Florina Bălan şi Cristina Livia Scurtu au întreţinut atmosfera de sărbătoare.

Cele două zile de spectacol, gândite de Primăria Bistriţa şi Centrul Cultural Municipal s-au dovedit a fi gustate de publicul bistriţean care a fost prezent la scenă susţinând evoluţia fiecărui artist în parte.

În cadrul Târgului, a fost prezentă şi caravana mobilă pentru testarea gratuită a femeilor pentru „Babeş-Papanicolau” sau HPV, proiect derulat de Institutul Oncologic din Cluj-Napoca, cu sprijinul Direcţiei de Sănătate Publică Bistriţa-Năsăud.   

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5