Tot ce trebuie sa stii despre leasingul operational

Echipa de contabilitate si finante va trebui intotdeauna sa revizuiasca decizia de a incheia un contract de leasing operational, dar trebuie avute in vedere cinci avantaje cheie:

 

Flexibilitate la sfarsitul termenului

Unul dintre cele mai importante avantaje ale contractelor de leasing operational este ca acestea ofera mai multe cai catre proprietate sau cedarea unui activ. Fiecare contract de leasing operational va ofera optiunea de a returna activul sau de a cumpara activul pentru o valoare de piata justa la sfarsitul termenului. Aceasta optiune permite imprumutatului sa inlocuiasca in mod regulat echipamentul, daca este necesar, dar optiunea de cumparare poate crea un risc pozitiv in pretul de achizitie daca masina are o valoare mai mare decat se astepta la sfarsitul termenului.

Pentru a atenua acest risc, un leasing operational poate fi structurat cu pana la doua optiuni de cumparare timpurie. Acestea pot avea loc la orice data stabilita in cadrul leasingului, pana la 12 luni de la sfarsitul termenului. Ele ofera o modalitate de a va masura costul capitalului precum si protectia impotriva riscului de cumparare. Pentru mai multe informatii, puteti cauta aici cea mai buna optiune https://www.ascar.ro/leasing-operational.

 

Finantare fara datorii

Contractele de leasing operational nu sunt considerate „datorii” traditionale si, prin urmare, este posibil sa nu interfereze cu legamintele acordate clientului de catre alti creditori. In plus, deoarece activul nu este detinut in mod tehnic de client, nu exista un sold care sa se deprecieze si nici un impozit pe proprietate pe care sa il plateasca acesta.  Platile lunare intr-un contract de leasing operational reprezinta cheltuieli tehnice de exploatare, nu cheltuieli de capital, iar acest lucru poate simplifica drastic contabilitatea din spatele achizitiei.

 

Plati lunare mai mici

Deoarece un leasing operational este tehnic o finantare partiala (investitorul ia o pozitie reziduala), beneficiati de o plata lunara mai mica, chiar daca termenul unui leasing operational poate fi mai scurt.

 

Dreptul de proprietate

Intr-un contract de leasing financiar, detineti activul de la bun inceput. Acest lucru va permite sa faceti orice doriti cu acel activ, in anumite limite. Intr-un contract de leasing operational, aveti mult mai putina flexibilitate pentru a schimba activul inchiriat. Pentru echipamente foarte personalizate sau masini care ar putea fi schimbate in timp, finantarea datoriei poate fi cea mai buna optiune.

 

Flexibilitate de plata

Finantarea datoriei vine in general cu reguli specifice care permit cumparatorului sa isi achite obligatia dintr-o data sau sa refinanteze in orice moment. Acest lucru poate reduce cheltuielile cu dobanzile sau poate oferi o optiune de refinantare ori de cate ori mediul ratei este favorabil. Intr-un contract de leasing operational, platile sunt in general asteptate pana la sfarsitul termenului de finantare, iar refinantarea poate fi dificila din cauza structurii de plata mai rigide.

Spre deosebire de leasingul operational, leasingul financiar preupune un imprumut de la un investitor cu ajutorul caruia ati folosi banii pentru a cumpara un echipament direct. In loc sa cheltuiti banii companiei, ati folosi capitalul investitorului pe care il returnati in timp, cu dobanda. Unul dintre marile dezavantaje ar fi ca ati detine intregul activ si ati avea o obligatie de datorie in bilant, plus taxe, impozite si costuri de intretinere.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5