Leasing operational vs. cumpararea unei flote de masini – care este cea mai buna varianta?
Atunci cand vrei sa iti faci propria flota auto, pentru firma ta, ai de ales intre pachetele de leasing operational si cumpararea tuturor masinilor din flota. Sunt mai multe aspecte pe care va trebui sa le iei in calcul inainte de a lua o astfel de decizie iar noi ti le prezentam pe cele mai importante dintre ele.
Prin leasing operational nu esti afectat de scaderea valorii vehiculelor
Valoarea unei masini scade in timp, pe masura ce este folosita. Nu doar numarul de kilometri parcursi scade valoarea autoturismelor ci si trecerea timpului. Specialistii spun ca pretul unei masini scade din momentul in care a iesit pe poarta fabricii pentru a ajunge la cumparator. Alegand sa obtii vehiculele prin leasing operational, vei obtine si cele mai mari economii, pentru ca masinile nu sunt ale tale, deci nu trebuie sa iti faci griji cu privire la deprecierea valorii lor.
Nu esti tu cel care plateste taxele
Leasingul operational implica plata unor rate egale, care includ si taxele. Aceste costuri sunt suportate de firma care asigura masinile, prin urmare nu va trebui sa platesti tu ITP-ul, impozitul, rovinieta si taxele de poluare. Acest aspect aduce cu sine si un alt avantaj. Avand in flota mai multe masini, daca aceste taxe ar fi in sarcina ta, ar trebui sa aloci personal care sa se ocupe de ele, sa planifici fiecare etapa, cum ar fi mersul la asigurator pentru plata RCA-ului, mersul cu masinile la ITP si lista poate continua. Pentru ca aceste taxe nu sunt responsabilitatea ta, sarcinile vor fi preluate de alte persoane, deci nu este cazul sa iti faci griji ca iti expira RCA-ul.
Costurile pentru mentenanta sunt acoperite
In momentul in care ai propria flota auto, mentenanta este tot in grija ta. Cu siguranta iti doresti sa oferi angajatilor tai cele mai bune masini, cu ajutorul carora sa se deplaseze in siguranta. Prin leasing operational, ai eliminat si aceasta grija. Toate cheltuielile pentru reparatii si mentenanta sunt suportate de firma care inchiriaza masinile.
Atunci cand ai un parc auto, va trebui sa te ocupi in primul rand de reviziile periodice ale fiecarei masini, in service-uri autorizate. De asemenea, anvelopele si alte consumabile trebuie sa fie schimbate la anumite intervale de timp sau atunci cand masina a facut un anumit numar de kilometri, conform indicatiilor producatorului pe care acesta le ofera in fisa tehnica.
Daca ai mai multe masini, va trebui sa existe si o persoana care sa tina aceasta evidenta sau va fi necesar sa soliciti utilizatorului, daca o singura persoana foloseste masina, sa se ocupe de toate aceste aspecte. Costurile insa, vor fi suportate de firma ta. Prin leasing operational, echipa firmei care iti furnizeaza masinile se va ocupa si de aceste aspecte. In ceea ce priveste reparatiile, se aplica aceleasi reguli de mai sus daca ai propria flota. Daca masinile sunt preluate prin leasing operational, chetuielile sunt incluse in rata lunara si nu trebuie sa trimiti personal din firma proprie la service.
Citiţi şi:
- Leasingul operațional: o investiție pentru bugetul firmei tale sau un moft?
- Sfaturi utile daca apelezi la servicii de inchirieri masini pentru vacanta de Craciun sau Revelion
- Cum să ai o afacere prosperă? Descoperă acum aceste sfaturi pentru un antreprenor de succes!
- Ti-ai cumparat o masina second-hand? Iata ce trebuie sa faci!
- Tot ce trebuie sa stii despre leasingul operational
Adaugă comentariu nou