La Grup Scolar Lechinta

“TRICK or TREAT” de HALLOWEEN PARTY

Vineri, 30 octombrie 2009, incepand cu ora 16.00 , la Caminul Cultural Lechinta s-a dat startul petrecerii de Halloween. Desi organizata, din motive obiective, cu o zi inainte s-a bucurat de aceeasi prezenta si entuziasm. Elevii Grupului Scolar Lechinta, aproximativ 200 la numar insotiti de dascalii si parintii lor, au sarbatorit romaneste Halloween-ul american sau poate mai bine spus Halloween-ul international.

Halloween-ul este una dintre cele mai vechi sarbatori, originile ei gasindu-se cu mii de ani in urma. Sarbatoarea pe care o cunoastem sub numele de Halloween a fost influentata, de-a lungul secolelor, de numeroase culturi. In Imperiul Roman era Ziua Pomona, la celtici era festivalul de la Samhain, iar la crestini Sarbatoarea Tuturor Sfintilor sau a Tuturor Sufletelor. Povestea spune ca, in aceasta zi, de 31 octombrie, spiritele persoanelor care au murit in ultimul an se intorc pe pamant in cautarea unor corpuri vii pentru a le poseda pe perioada anului viitor, acesta fiind singura speranta de a avea o viata dupa moarte.

Celtii considerau ca toate legile spatiului si timpului sunt suspendate in aceasta zi, permitandu-le spiritelor sa interactioneze cu cei vii. Cei vii nu doreau sa fie posedati. Astfel, in noaptea de 31 octombrie, satenii stingeau focurile din casele lor, pentru a le fi frig si pentru a deveni astfel nedoriti. Acestia se imbracau in tot felul de costume caraghioase si participau la parade galagioase in cartierul lor, incercand sa fie cat mai distructivi posibil pentru a speria spiritele ce veneau in cautarea celor vii.

Activitatile de Halloween includ colindul copiilor care cer bomboane spunand "Trick-or-Treat" expresie tipic americana, survolarea imprejurimilor de catre fantome, foc in aer liber, petreceri de costume, vizitarea "caselor bantuite", sculptarea dovlecilor (jack-o'-lantern), citirea povestilor de groaza si vizionarea filmelor horror.

Sfidand aceste vechi povesti cu spirite malefice la Lechinta s-a dat o petrecere prin care am incercat sa aratam ca pe noi Halloween-ul nu ne sperie ci ne da un motiv de distractie si sfidare a superstitiilor. Organizat de d-soara profesoara de limba engleza Barar Tincuta, ajutata indeaprope de un grup de elevi al scolii, petrecerea , ce a durat 4 ore, a avut doua parti: 4 concursuri - de costume, de dovleci sculptati, de karaoke si de dans - si petrecerea propriu-zisa presarata cu surprise pe gustul copiilor - dansul pinguinului fiind cea mai populara. La cele patru concursuri s-au inscris cu o saptamana inainte aproximativ 150 elevi, insa inscrierile au continuat si inaintea inceperii lor. Juriul format din profesori : d-l Neamtu Gheorghe- presedintele juriului, d-na Igna Cornelia, d-na Florian Isabella si d-na Andreica Milica si elevii Alexa Cosmina - cls. a XII-a si Bob Daniel - cls. a XI-a B au premiat 40 de elevi, cei mai merituosi. Acestia au primit fiecare cate o diploma si o ciocolata iar ceilalti au fost rasplatiti cu cate o diploma de participare si bomboane , conform traditiei de Halloween. Multumim pe aceasta cale sponsorilor care ne-au fost alaturi, agenti economici din Lechinta si Vermes, fara de care ne-ar fi fost mult mai greu sa organizam aceasta petrecere.

Sperand ca aceasta activitate extrascolara a placut si si-a atins scopul, anume acela de a intelege si ne alatura manifestarilor internationale cat si acela de a face menirea scolii mai placuta pentru elevi, asteptam urmatoarea manifestare , probabil aceea de Valentine`s Day.

Professor Barar Tincuta

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5