Camelia Tabără: Românesc, neromânesc, nu putem ignora Halloween-ul. Putem să facem o zi cu dovleacul pe catedră!

Inspectorul şcolar general Camelia Tabără le-a spus directorilor de şcoli că, deşi sărbătoarea Halloween-ului nu este una cu specific românesc, pentru că este una aşteptată de copii, nu trebuie neglijată la nivelul şcolii, ci trebuie văzută ca pe o oportunitate de a-i oferi valenţe educaţionale.

          „Am văzut în toată această perioadă că sunt foarte mulţi care contestă, că nu e sărbătoarea noastră, că acolo copiii fac numai porcării, că ar trebui s-o eliminăm etc. Bineînţeles că nu e sărbătoarea noastră, că are origini celtice, că de-a lungul timpului s-a metamorfozat. Mi-au plăcut foarte mult culorile acestei sărbători, ca o metaforă, negru şi portocaliu. Vă invit să reflectăm împreună: dacă facem aşa şi ignorăm faptul că această sărbătoare există, că le place foarte mult copiilor, că tot ce înseamnă viaţa oraşului de la un magazin în care intri până la evenimente care se fac în mediul privat e legat de ea. Nu cred că ne putem permite să o ignorăm sau dacă o ignorăm să nu ne mirăm că va rămâne undeva în zona negrului în percepţia copilului. Sunt destui care spun că Halloween-ul nu înseamnă decât schelete şi mai ştiu eu ce ritualuri satanice, groază, urât şi negru. Cred că trebuie să intervenim în ce sens vrem noi şi cum vrem noi, astfel încât să aducem interesul copilului pe o temă care a ajuns la noi, într-o zonă colorată, luminoasă, a portocaliului, a bucuriei dovealcului copt şi a finalului de toamnă şi să construim acolo mesaje educaţionale”, a declarat Camelia Tabără.

          Şeful IŞJ B-N le-a dat şi un exemplu de cum se poate folosi această sărbătoare în actul educaţional. „Ca un exerciţiu de imaginaţie, ne imaginăm o şcoală în care de Halloween copiii au avut iniţiativa să-şi împodobească clasa cu tot ce înseamnă Halloween şi vine profesorul în clasă şi spune „Ce-i cu porcăria asta, Halloween-ul nu e sărbătoarea noastră”. Evident, copiii rămân ofiliţi. O altă abordare este una în care noi toţi ne propunem să o declarăm ziua cu dovleacul pe catedră şi să vină doamna profesoară de fizică şi să spună „Iată, ce dovleac frumos, ia să îi determinăm densitatea!”, şi să vină doamna de chimie şi să zică „Să vedem ce compuşi au generat această minunată culoare” şi să vină chiar şi domnul de matematică şi să secţioneze nişte calote, să facă nişte proiecţii, nu mai vorbesc de sloganul acestei sărbători care este „Trick or treat”, care e de fapt românescul „ne daţi ori nu ne daţi”. Oricare profesor de română sau din aria curriculară a limbilor ar putea să genereze o mică dezbatere pe tema particular şi universal în bucuriile popoarelor, nu mai vorbesc de desen, muzică, abilităţi practice”, le-a explicat „generalul” Camelia Tabără.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5