Tudorica Brumă: De 10 ani particip la evenimente de mare valoare ale românilor din Spania

Tudorica Brumă

Am fost invitată la Tarancón, Spania, la un spectacol de mare valoare, organizat de Asociaţia Hispano Română, din Provincia Cuenca. Președinta Asociației este Violeta Vârtic, bistriţeancă de a noastră, care se implică în activitățile culturale pentru promovarea tradiţiilor, costumelor populare, cântecului popular, şi nu numai, atribuţii având şi în cazuri sociale, în rezolvarea problemelor românilor și spaniolilor.
Din anul 2009, particip la multe evenimente, unde am văzut multe lucruri deosebite, cum ar fi: păstrarea și confecționarea costumelor populare, un atelier dotat chiar și cu mașini de cusut pentru a se învăţa, ca într-o mică croitorie, copii care învaţă să cânte la anumite instrumente populare şi altele…
În Tarancón merg cu mare drag la Sfânta Biserică, unde slujește părintele Gavril Ciunterei. Aici sunt așteptată cu mare drag pentru a cânta pricesne sau colinde, depinde de sezon.
Aici am întâlnit mulți bistrițeni care, în fiecare duminică sau sărbătoare, îmbracă cu drag costumul popular şi merg la Biserică.
În Biserică, am găsit un colţişor care arată exact ca o casă ţărănească, cu blide pe cuie şi ştergare cusute cu mâna, iar cu d-na preoteasă Maria Elena Ciunterei ne putem mândri deoarece predă limba română pentru copiii care sunt născuţi în Spania, pentru a nu uita de unde își iau rădăcinile părinţii lor, chiar dacă suntem străini, ţara noastră este România.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5