UDMR susţine comasarea alegerilor, dar vrea un sistem electoral mixt

Liderul judeţean al UDMR Bistriţa-Năsăud, Decsei Attila, a anunţat, în cadrul unei conferinţe de presă, că formaţiunea susţine demersul Coaliţiei de comasare a alegerilor locale cu cele parlamentare în 2012, deoarece se vor face economii la bugetul statului, dar şi pentru că vom asista la o mobilizarea’ mai mare a electoratului la urne.

Decsei Attila a ţinut să precizeze că UDMR nu este de acord, la alegerile parlamentare, cu „uninominalul pur”, de genul învingătorul ia totul, ci cu sistemul electoral mixt, care se aplică în Germania.

Adică, sistemul electoral al Germaniei este unul mixt: majoritar uninominal şi proporţional de listă. Camera inferioară a Parlamentului federal, Bundestagul se compune din 598 de deputaţi, dintre care jumătate sunt aleşi în circumscripţii, prin scrutinul majoritar uninominal, iar restul proporţional pe listă de partid. Ca urmare, fiecare alegător are două buletine de vot - unul pentru candidaţii individuali din circumscripţie, la noi din colegiu - şi unul pentru lista de partid. Astfel, pe lângă parlamentarii care-şi câştigă direct mandatul, în colegiu, în Parlamentul României, dacă modelul ar fi acceptat, ar intra şi parlamentari de la fiecare partid, în funcţie de procentul obţinut pe ţară la acest al doilea vot.

La nivel judeţean, UDMR va avea liste complete pentru consilieri judeţeni, consilieri municipali, dar şi în comunele unde etnia este bine reprezentată. Deocamdată, doar la Braniştea este preconizată nominalizarea unui candidat la funcţia de primar, însă, dacă rezultatele recensământului vor indica „şanse” şi în alte localităţi, UDMR va lua în calcul şi alte candidaturi de primar. Oricum, a menţionat Decsei Attila, UDMR va merge pe cont propriu în alegerile locale şi parlamentare, nefiind demarate negocieri pentru susţinerea anumitor candidaţi la Consiliul Judeţean sau la primăriile din judeţ.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5