La toamnă votăm ca nemţii: şi uninominal, şi listă

Comisia de cod electoral a adoptat introducerea votului mixt la alegerile parlamentare din noiembrie. Forma finală a sistemului urmează a fi elaborată. Cu vot unanim, inclusiv al reprezentanţilor opoziţiei, Comisia de cod electoral a propus ca anul acesta să ne alegem parlamentarii prin sistem de vot mixt (majoritar cu listă de compensare), copiind modelul aplicat în Germania.

Potrivit sistemului de vot propus, jumătate dintre parlamentari vor fi aleşi uninominal, jumătate, pe listă de partid. Practic, câştigătorii alegerilor din colegii obţin mandatul indiferent de procentul obţinut, după care de pe listele de compensare ale partidelor politice se vor completa restul locurilor de parlamentari astfel încât ponderea partidelor în parlament să respecte proporţionalitatea votului politic. În acest fel, chiar dacă omul pe care l-a votat nu a intrat în parlament, opţiunea politică a alegătorului se va regăsi în structura politică a legislativului.

Singura diferenţă faţă de sistemul nemţesc ar fi că, dacă în Germania există liste de compensare la nivelul fiecărui land, în România fiecare formaţiune politică şi-ar alcătui câte o singură listă de compensare, la nivel naţional. Avantajul acestui sistem ar fi că nu ar mai apărea situaţii în care câştigătorul alegerilor din colegiu rămâne acasă şi mandatul îl obţine ocupantului locului doi, trei sau chiar patru. În plus, s-ar reflecta în parlament şi votul politic, în acest fel fiind folosite şi voturile date perdanţilor din colegii. În schimb, acest sistem ar impune redesenarea colegiilor uninominale, numărul acestora trebuind cel puţin înjumătăţit.

Comentarii

13/04/12 10:59
retghertherthreth

Oamenii simplii si mai ales cei din mediul rural... "tot au inteles"... si babele si mosnegii ... si... vor vota exact "asa" ... !

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5