Gheorghe Pop: PRM consideră oportună modificarea legilor electorale
Prim-vicepreşedintele filialei judeţene a Partidului România Mare, Gheorghe Pop, consideră că actuala târguială de pe scena politică naţională, lansată de Traian Băsescu şi PDL, cu privire la scurtarea mandatului preşedintelui versus revizuirea Constituţiei sau organizarea unui referendum concomitent cu alegerile locale reprezintă doar „nişte mizerii, care nu au nimic democratic în ele”. Mai mult, în loc să întărească democraţia, astfel de decizii au rolul de subminare a ei.
„Partidul România Mare consideră că, într-adevăr, este nevoie de o serie de iniţiative în spaţiul politic, dar aceste iniţiative trebuie să ducă la întărirea democraţiei şi nu la subminarea ei”, a declarat Gheorghe Pop, în cadrul unei conferinţe de presă.
În opinia sa, este nevoie de modificarea legii electorale, în sensul ca primarii să fie aleşi în urma a două tururi de scrutin (pentru a le asigura reprezentativitate), iar preşedintele Consiliului Judeţean să fie ales dintre consilierii judeţeni, în plenul forului, pentru a se elimina multe dintre tensiunile din cadrul acestor „microparlamente”. „Niciodată nu a fost o atât de mare tensiune în Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, ca în această sesiune”, a punctat Gheorghe Pop, de altfel şi candidat al PRM pentru preşedinţia Consiliului Judeţean.
Şi pentru alegerile parlamentare, PRM are o serie de propuneri, care vizează eliminarea completă a votului uninominal, „pentru că se vede ce calitate umană a fost promovată prin acest vot uninominal”, şi introducerea unui nou sistem electoral care să permită „trimiterea în Parlament a românilor competenţi şi nu a baronilor locali”.
Potrivit prim-vicepreşedintelui PRM BN, ar fi benefică şi clarificarea finanţării partidelor politice şi a campaniilor electorale, fiind prevăzute sancţiuni severe pentru cei care încalcă aceste reglementări. Nu în ultimul rând, PRM crede că acordarea unor mandate în Parlament pentru minorităţile etnice, indiferent de numărul de voturi, nu este normal, mai ales că aceşti parlamentari ajung să încline balanţa pentru Putere.
„Noi apreciem că de astfel de iniţiative ar fi nevoie, dar constatăm că nici un partid de pe eşichierul politic din Parlament nu are astfel de proiecte, din păcate”, a remarcat Gheorghe Pop.
Citiţi şi:
- PRM BN susţine la parlamentare un sistem electoral mixt
- PRM Bistriţa-Năsăud, în febra depunerii candidaturilor
- Deputatul Iurişniţi propune schimbarea legii electorale: Vot electronic și alegerea primarilor în două tururi
- Deputatul Ioan Aurel Rus – profetul campaniei electorale
- Apel IPP către partidele parlamentare: schimbaţi actualul sistem de alegere a parlamentarilor!
Adaugă comentariu nou