Partidul Popular Maghiar din Transilvania are candidat(ă) în Colegiul 2 Senat

Aşa cum era de aşteptat, Partidul Popular Maghiar din Transilvania a ajuns şi în “diaspora”, adică în Bistriţa-Năsăud.
Formaţiunea a depus candidatura doar pentru un colegiu parlamentar, Colegiul 2 Senat, Rhedey Emilia, din Bihor având sarcina de a colecta voturile lectoratuluzi maghiar din acea zonă.
Rhedey Emilia are 60 ani, este contabilă şi locuieşte în Săcuieni, judeţul Bihor. Aceasta a fost consilier local, dar şi viceprimar în localitatea bihoreană.

Partidul Popular Maghiar din Transilvania şi-a prezentat, la finele săptămânii, candidaţii la alegerile parlamentare, în cadrul unei manifestări desfăşurate la Cluj, ei depunând un jurământ prin care s-au angajat să sprijine cauza autonomiei, iar la eveniment a participat şi un secretar de stat din Ungaria.

Prezentarea candidaţilor Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) a avut loc la un restaurant din Cluj-Napoca, iar la eveniment au participat europarlamentarul LaszloTokes, preşedinte al Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), Toro T. Tibor, preşedintele PPMT, Németh Zsolt, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe din Ungaria, ambasadorul Ungariei în România, Fuzes Oskar şi consulul general al Ungariei la Cluj-Napoca, Magdo Janos, scrie MEDIAFAX.

"PPMT a prezentat candidaţii la alegerile parlamentare din 9 decembrie, iar luni vom depune candidaturi în 16 judeţe din Trasilvania, Bucureşti şi Bacău, plus colegiul din străinătate. Avem 40 de candidaţi la Senat şi 39 pentru Camera Deputaţilor. Ne-am focusat pe judeţe din secuime şi judeţele unde maghiarii sunt majoritari. Candidaţii noştri au depus jurământul ca să servească cauza autonomiei în activitatea lor politică şi publică. Ne-am bazat pe jurământul similar rostit acum 20 de ani, când comunitatea maghiară a lansat, în 1992, Declaraţia de la Cluj, document de referinţă al scopurilor noastre, şi anume crearea cadrului legislativ şi constituţional pentru un sistem de autonomii comunitare şi autoguvernare internă", a spus Toro Tibor.

Acesta a precizat că PPMT speră să intre în Parlament în baza unei prevederi din Legea Electorală din 2008 care face referire la "pragul alternativ" şi care arată că dacă în şase colegii pentru Camera Deputaţilor şi în trei de Senat câştigă candidaţii unui partid, acel partid intră în Parlament chiar dacă nu are 5 la sută din voturi, cât este pragul electoral.

...şi UDMR şi-a stabilit candidaţii
Candidaţii UDMR s-au înscris în cursa electorală încă de luni, miza anunţată fiind adunarea a peste 6.000 de voturi şi, de ce nu, chiar obţinerea unui mandat de deputat la alegerile din 9 decembrie. De altfel, printr-o loterie generală, dacă nu se “închid” colegiile, este posibil ca PP DD sau chiar UDMR să aibă o astfel de şansă.
Colegiul uninominal nr. 1 – senat: Toók Ecaterina
Colegiul uninominal nr. 2 – senat: Balázs Dénes
Colegiul uninominal nr. 1 – deputat: Szabó Attila
Colegiul uninominal nr. 2 – deputat: Fehér Gábor
Colegiul uninominal nr. 3 – deputat: Bauer Anton Cristian
Colegiul uninominal nr. 4 – deputat: Szilágyi Ileana

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5