Ultimele participări ale României la Cupa Mondială

Cu toate că în prezent echipele de fotbal din România şi echipa naţională a României nu mai au valoarea şi jucătorii de altădată, nu mai sperăm la Campionate Mondiale sau europene, în trecut participarea ţării noastre la ediţiile de Cupă Mondială era deja ceva obişnuit. În perioada următoare începe o noua etapă finală a Campionatului Mondial și vom trece în revistă reușitele naționalei României la acest turneu. Vezi programul Cupei Mondiale din Qatar 2022, care începe foarte curând.

La câte Cupe Mondiale a participat România?

Din 1930 încoace, echipa naţională a României a participat la nu mai puţin de 7 Cupe Mondiale de Fotbal, turnee finale. Încă de la ediţia inaugurală am fost pe teren la CM, ultima participare având loc în 1998, când CM a fost în Franţa.

Trei mondiale în anii 1930 şi trei prezenţe ale României, aşa era în perioada de glorie a fotbalului românesc. În 1970 am fost în Mexic, în anii 1990 am avut generaţia de aur cu Hagi şi Giga Popescu în frunte care a adus victorii României cu SUA, Columbia şi Argentina, chiar cu Anglia.

În anii 1930 s-a jucat cu Peru, s-a câştigat cu 3-1, dar s-a pierdut cu Uruguay, 0-4.

Calificările au venit şi după acest moment, România a înfruntat Cehoslovacia, dar partida a fost pierdută până la urmă. În 1938, din cauza Cuba, iarăşi ghinion. La preliminarii am fost în faţa Spaniei şi a Egitului.

Am avut victorie la masă verde cu 2-0 pentru că egiptenii nu au jucat pe motive religioase. Turneul final nu a fost făcut pentru noi. Nu am jucat cu Argentina, cum trebuia, am avut în faţa Cuba, la rejucare s-a pierdut cu 2-1 la al doilea meci.

A venit şi 1970, când România a fost bătută lejer de o Cehoslovacie parcă prea bună pe teren, scor final 2-1, dar a pierdut în continuare şi cu Anglia, 0-1, cu Brazilia, 2-3.

Anul 1990 a fost unul de neuitat, mai ales că aveam deja generaţia de aur „în formare”. România s-a impus în fata URSS cu 2.0, am avut 1-1 cu Argentina, 1-2 cu Camerun, dar am ieşit în optimi, bătuţi de Irlanda la penalty-uri.

1994 – anul în care România a ajuns în sferturile de finală

În 1994, în SUA, am fost în sferturile de finală. Hagi, Răducioiu, I. Dumitrescu a dat de pământ cu adversarii din teren. Am bătut atunci Columbia, Argentina şi ne-am văzut în sferturi faţă în faţă cu Suedia; dar s-a pierdut la loviturile de la 11 metri, dupa 1-1, respectiv, 2-2 prelungiri.

În 1998 eram calificaţi matematic la CM, aveam victorie cu Anglia, jucam cu Tunisia-1-1 scor final. În optimi Croaţia ne-a venit de hac însă cu un 1-0, fără niciun drept la replică.

Cele mai mari performanțe au fost atinse de jucătorii amintiți în rândurile anterioare. Acum, când fotbalul nostru nu mai este la un nivel atât de înalt, Hagi continuă să scrie istorie formând jucători tineri de perspectivă.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5