Un muzeu al satului în Agrieş

Un vis împlinit pentru părintele parohiei din Agrieş. Azi, de la ora 12.00, se va inaugura în mod oficial , muzeul “Colecţia părintelui Timoftei Găurean”. Povestea muzeului a început odată cu întoarcerea acasă a preotului. Pe lângă reabilitarea bisericii din localitate, părintele Timoftei Găurean a amenajat în casa parohială un muzeu al satului.

Zona Agrieşului este o zonă în care modernizarea nu a pătruns într-un ritm alert. Tocmai pentru a păstra legătura între trecut şi prezent, preotul a adunat peste 100 de obiecte vechi de la ţăranii din zonă, de la farfurii din ceramică, icoane, la unelte de lucru şi costume populare.

Nu a încetat niciodată să renunţe la visul lui, ca Agrieşul să aibă un muzeu al satului şi lucrul acesta s-a întâmplat, prin deschiderea muzeului. Organizatorii manifestării sunt parohia Agrieş, primăria comunei Târlişua, Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud. Cu această ocazie, va avea loc la Căminul Cultural din Agrieş, lansarea “Revistei ilustrate” a Centrului Judeţean pentru Cultură, Bistriţa-Năsăud. După lansare, învăţătoarea Floarea Pop, un militant pentru păstrarea tradiţiilor în zonă, a pregătit un spectacol folcloric autentic, prin participarea grupului “Glanetaşul”, a Eugeniei Horoba şi a Teodorei Purja. Biserica ortodoxă din Agrieş va găzdui un microconcert religios, suţinut de grupul “ProOpera” al C.J.C şi grupul “Glanetaşul”.

Preotul Timoftei Găurean din Agrieş este acel preot de la ţară, care a înţeles că pentru păstrarea tradiţiilor şi a culturii din zonă, impulsul trebuie să vină în primul rând de la ei, preoţi, învăţători , “repere morale”, pentru omul de la ţară.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5