Colecţia părintelui Timoftei Găurean din Agrieş, o punte între trecut şi prezent

„Aduc mai întâi mulţumiri lui Dumnezeu, pentru că după atâta vreme de încercări şi căutări, visul meu a devenit realitate. Ceea ce eu am rezolvat prin stăruinţă şi eforturi deosebite va rezolva o problemă de suflet! Ceea ce am adunat laolaltă va construi o comoară de preţ. Vreau să-i laud şi să aduc mulţumiri celor care au făcut cu mâna lor lucruri măiastre! M-aş bucura să înţelegem limba acestor valori”.( preotul Timoftei Găurean, parohia Agrieş)

În satul Agrieş, comuna Târlişua, un preot de ţară a reuşit să facă un lucru de excepţie, să colecţioneze lucruri vechi ale ţăranilor de altădată , pe care le-a depozitat în casa parohială, transformând-o într-un lăcaş de suflet şi cultură. Părintele Timoftei Găurean aduce prin această colecţie un omagiu, ţăranilor din Agrieş, acelor ţărani autentici care se sting încetul cu încetul. Petre Ţuţea spunea „ când va dispărea ultimul ţăran din lume, la toate popoarele, vreau să vă spun, va dispărea şi ultimul om din specia om. De un ţăran în cioareci nu trebuie să te îndoieşti, dă-o încolo de treabă! Ăla e român prin definiţie. Ăla duce cioarecii la primărie şi îi dă un certificat de român…”

În casa parohială din Agrieş , poţi să vezi cioareci, opinci, unelte de lucru vechi, obiecte care ne amintesc de o lume apusă.

„Nu putem face nimic fără Dumnezeu”

La deschiderea oficială a colecţiei de lucruri vechi a părintelui Timoftei Găurean, Dumnezeu i-a binecuvântat pe agrieşeni cu o zi frumoasă de toamnă. Manifestarea a început în biserica din Agrieş. Invitaţii, de la preoţi, la feţe înalte bisericeşti, s-au alăturat credincioşilor din sat, îmbrăcaţi în straie populare, pentru a întregi atmosfera de sărbătoare care cuprinse satul, cu toate că era o zi obişnuită de lucru. Oamenii din Agrieş au venit pentru a fi alături de „domnu părinte”, deoarece şi părintele a fost alături de ei, când au avut nevoie. „În Agrieş, oamenii se aseamănă cu Dumnezeu, prin faptul că au ştiut să facă din puţin mult, şi mai ales să facă ceva din nimc”, a precizat în cuvântul de deschidere, părintele Timoftei Găurean. Preotul din Agrieş este un preot iubit şi apreciat, nu doar de către credincioşi. Părintele protopop Ioan Dâmbu, protopop al Năsăudului, cuprins de emoţie, a spus despre părintele Găurean, că este un exemplu, deoarece se dăruieşte tuturor. „Părintele Timoftei Găurean nu doar vesteşte cuvântul lui Dumnezeu, ci se face pildă. În ceea ce priveşte colecţia părintelui, ca să faci ceva trainic şi bun, mai întâi trebuie să gândeşti, apoi să simţeşti şi apoi să exprimi. Aşa a făcut şi preotul din Agrieş!”, a încheiat părintele protopop al Năsăudului, Ioan Dâmbu. Tot în biserica din Agrieş au coborât îngerii prin vocile soliştilor din grupul „ProOpera” al Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud.

„Este un semn de recunoştinţă adus preoţilor de la ţară”

Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud este unul dintre organizatorii evenimentului de la Agrieş. Părintele Timoftei Găurean a găsit sprijin în oamenii de aici, cu ajutorul lor fiind demarată manifestarea. Cu acest prilej, părintele Ioan Pintea, şeful de serviciu al Centrului Judeţean pentru Cultură, a făcut cunoscute celor prezenţi, ultimele apariţii literare apărute sub egida centrului şi a pledat pentru păstrarea autenticului în mediul rural, un rol important avându-l preoţii şi dascălii de la ţară. Nicolae Gălăţean, directorul instituţiei a precizat că prin colecţia părintelui Timoftei Găurean s-ar putea să se creeze o tradiţie în a recupera tot ce mai există în cultura populară.

„Mă bucur că există oameni de talia părintelui Găurean de la Agrieş, care s-au gândit că aceste lucruri sunt creaţii ale culturii populare, sunt valori, sunt tezaur. Faptul că s-a aplecat asupra lor, le-a îngrijit, le-a restaurat şi le-a depozitat sub forma unei colecţii, este un lucru remarcabil. De aceea, noi ne-am gândit să punctăm această iniţiativă, să dăm de gândit şi altora care ar putea face acest lucru, şi este un semn de recunoştinţă adus preoţilor de la ţară”, a încheiat Nicolae Gălăţean, directorul Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud.

„Eu vă transmit mesajul strămoşilor noştri”

Colecţia părintelui Timoftei Găurean a fost inaugurată prin tăiere de panglică, la eveniment fiind prezente şi autorităţile locale. Apoi, cei prezenţi au vizitat obiectele expuse, în tot acest timp badea Valer Rus din Agrieş, doinind din fluier. Agrieşul este un loc, unde mai poate fi auzită o hore în noduri prin vocea lelelei Teodora Purja sau o doină de jale, cum numai Eugenia Horoba ştie. Badea Valer Rus a contribuit la colecţia părintelui cu un „fedeleş”. „Fedeleşul este un obiect cu care se strânge şi se face lapte acru, la oi, la stână. Acasă, mai am lucruri vechi, le ţâi până oi fi mai bătrân, apoi le-oi da părintelui”, ne povesteşte badea Valer.

Dacă treceţi prin Agrieş, opriţi-vă o clipă la casa parohială, ca să vă mângâiaţi sufletul! Veţi înţelege ce înseamnă demnitatea creştină, demnitatea omului de la ţară.

Comentarii

02/02/11 18:12
itu radu ioan

un on deosebit, iubitor de dumnezeu si de oameni

13/02/10 18:08
Vizitatorlibote...

un lucru forte frumos

16/09/12 23:42
pop ana

IN PRIMUL RIND AS DORI SA SALUT PE PERSOANA CEA MAI IUBITA DIN SATUL NOSTRU TIMOFTEI GAUREAN SI PE FINII MEI DRAGI TEOFIL SI ANA MARIA RUS ACUMA DUPA SOT INAINTE ERA POP SI VA RECOMAND SA VIZITATI SATUL NOSTRU ESTE UN SAT DE FRUNTE CU OAMENI DE OMENIE SI CU MULT RESPECT SI UN PREOT CARE O SA VA MINGAIE SUFLETELE VA SALUTA DE AICI DIN SPANIA FAM POP ANA SI TANASIE IMPREUNA CU COPII LOR SA STITI PARINTE CA SI AICI AVEM COSTUME ANTIONLE CA SA REPREZENTAM TARA SI SATUL NOSTRU VA DORIM TOATE CELE BUNE SI NUMAI BINE

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5