Un singur punct de sacrificare a mieilor, la Bistriţa, pentru sărbătorile pascale!

D.S.V.S.A. Bistriţa-Năsăud a dispus aplicarea măsurilor specifice în vederea asigurării condiţiilor de igienă în unitățile în care se obține și se livrează carnea și preparatele din carne, respectiv în unitățile de abatorizare, spațiile amenajate temporar pentru sacrificarea mieilor şi unitățile de procesare carne, anunţă directorul executiv Ioan Bogolin.

Potrivit acestuia, sacrificarea mieilor și a iezilor se realizează în unităţi de abatorizare autorizate sanitar veterinar pentru sacrificarea de ovine/caprine, care sunt supravegheate sanitar veterinar permanent. Carnea provenită din aceste unități poate fi comercializată în toate unitățile înregistrate/autorizate sanitar veterinar din ţară sau poate fi comercializată pe teritoriul UE sau ţări care nu sunt membre UE.

În mod excepțional, la solicitarea consumatorilor, pentru Sărbătorile Pascale catolice, în perioada 29-30.03.2018, respectiv pentru Sărbătorile Pascale ortodoxe, 03-06.05.2018, între orele 0800 și 1800, D.S.V.S.A. a aprobat funcționarea spațiului amenajat temporar, din localitatea Bistrița, Str. Tărpiului, nr. 12, unde va asigura supravegherea sanitară veterinară pe toată perioada sacrificării mieilor, prin personalul propriu, în vederea respectării condiţiilor generale şi specifice de igienă, sănătate şi bunăstare a animalelor, gestionare a SNCU şi eliminare a deşeurilor stabilite de legislaţia sanitară veterinară”, menţionează dr. Ioan Bogolin.

Mieii şi iezii destinaţi sacrificării vor fi acceptaţi la tăiere numai dacă sunt identificaţi cu două mijloace de identidicare, dintre care una electronică, în exploataţia de origine. Starea de sănătate a mieilor şi iezilor, precum şi faptul că provin din exploataţii unde nu evoluează boli infecto-contagioase, trebuie certificate de către medicul veterinar de liberă practică, din localitatea în care se află exploataţia de origine. Animalele identificate, însoţite de certificatul de sănătate și formularul/documentul de mişcare (emise de către medicul veterinar) precum și de formularul care cuprinde informații despre lanțul alimentar (completat de către proprietar) se transportă spre locul de sacrificare numai cu mijloace autorizate sanitar veterinar şi dacă sunt respectate prevederile legale privind bunăstarea animalelor.

Carnea provenită din sacrificările efectuate în locurile special amenajate temporar pentru sacrificarea mieilor şi iezilor va fi obținută numai la cererea directă a consumatorilor și comercializată direct consumatorului final, imediat după sacrificare, examinare şi marcare. Această carne nu poate fi livrată către alte unități din domeniul alimentar, înregistrate/autorizate sanitar veterinar.

În cazul în care, cu ocazia controalelor sanitare veterinare, se constată că nu sunt respectate condiţiile sanitare veterinare de funcţionare, DSVSA Bistriţa-Năsăud va aplica măsura de suspendare a activităţii până la remedierea tuturor deficienţelor şi se vor aplica sancţiuni în conformitate cu prevederile legislaţiei sanitare veterinare în vigoare.

„Până la acestă dată, medicii veterinari oficiali au efectuat expertiza sanitară veterinară şi certificarea cantităţii de 7,26 tone pentru piaţa naţională şi 160,14 tone carne de ovine destinate schimburilor intracomunitare (Italia) şi exportului în țări terțe (Oman şi Sri Lanca) şi, precum şi examinarea şi certificarea în vederea efecturii schimburilor intracomunitare pentru 20.840 capete ovine în Bulgaria, Croaţia, Germania, Grecia şi Italia”, mai menţionează dr. Ioan Bogolin.

 

 

 

 

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5