Un vis împlinit pentru comunitatea greco-catolică din Beclean. Episcopul Florentin Crihălmeanu şi 40 de preoți s-au unit în rugăciune și bucurie, la sfinţirea bisericii „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”

sursa: eparhiaclujgherla.ro

În Duminica "Pescuirii minunate", a fost binecuvântată și sfințită, de către Episcopul eparhial de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu, biserica "Sfinții Petru și Pavel" din Beclean a parohiei greco-catolice păstorită de pr. Felician Neagoș, protopop de Beclean și pr. Alin Cîndea, vicar parohial. Cu mare bucurie, PS Florentin a fost primit, mai ales pentru că a venit să împlinească și să încununeze frumoasa lucrare începută în urmă cu 19 ani. Întâmpinarea Ierarhului a fost un impresionant moment sărbătoresc, prin numărul mare al preoților, prin mulțimea credincioșilor și, mai ales datorită copiilor parohiei, o parte dintre ei cercetași ai munților – cercetășia fiind la Beclean o veche tradiție. Copiii, în număr de 60, s-au înșirat de-a lungul aleii din curtea bisericii cu trandafiri albi în mâini, fiecare o oferit Păstorului Eparhiei câte o floare, primind în schimb binecuvântare.
Ceremonia sfințirii sfântului locaș (sfințirea exteriorului, apoi a mesei Sf. Altar și a interiorului bisericii), a fost urmată de Sfânta Liturghie, răspunsurile liturgice fiind date de corul parohiei. Au participat preoți vicari și protopopi, preoți parohi – în jur de peste 40 de preoți s-au unit în rugăciune și bucurie, împreună și cu studenți ai Seminarului Teologic "Sf. Ioan Evanghelistul". Au fost prezenți și părinți și călugări ai Ordinului "Sf. Vasile cel Mare" împreună cu superiorul lor provincial. Cuvântul de învățătură al Ierarhului a evocat semnificația momentului sfințirii bisericii, care cuprinde și binecuvântarea și sfințirea mesei altarului: "Masa se spală, apoi se unge cu apa de trandafiri de bună mireasmă spirituală și, în final, se unge spre sfințire cu sfântul și marele mir. Ne gândim la Sacramentul Botezului pe care l-am primit fiecare dintre noi." Putem spune că "această sfințire este bucuria Botezului, poate în primul rând pentru preoții ostenitori care-și văd acum «copilul» (acest sfânt locaș) botezat, spălat cu apă și uns cu mirul cel sfințit. Pentru că acest copil a devenit și masă a Cinei de pe urmă, și Mormânt și Înviere pentru noi toți; pentru că el este suportul, leagănul și masa pe care Cristos va coborî la ceasul rânduit. El este leagănul pe care se va așeza Cristos, este masa euharistică la care suntem cu toții invitați și încredințați, întăriți, este și mormântul din care El a Înviat triumfător, înviindu-ne spiritual pe fiecare dintre noi."
"Bucuria acestei comunități, bucuria preoților, este și bucuria noastră pentru că, iată, în această lună putem să sfințim al treilea locaș de cult, și, mai sunt încă două pregătite pe Valea Someșului, pe care cu voia Bunului Dumnezeu sperăm să le aducem spre sfințire, spre binecuvântare, spre bucuria credincioșilor și a lui Dumnezeu, care, cu fiecare biserică binecuvântată, are o nouă casă aici, pe pământ, un nou locaș. Dar nu este numai casa Lui, este și casa noastră." Este casa noastră pentru că, "venim aici ori de câte ori dorim să ne schimbăm, să ne schimbăm de gândurile lumii, să ne schimbăm sufletul, să ne mărturisim păcatele și să primim dezlegarea binecuvântată, pentru a continua drumul nostru de credință pe pământ."
Cum se obișnuiește, după Sf. Liturghie s-au adus mulțumiri și s-au oferit daruri, cel mai prețios dar fiind un mic relicvariu cu moaștele Fericitului Episcop Iuliu Hossu, care au fost oferit de către PS Florentin pentru a rămâne în această biserică spre venerare, pe lângă moaștele sigilate în masa Sf. Altar. În cuvântul său, pr. protopop Felician a mulțumit tuturor donatorilor și binefăcătorilor care au făcut posibilă construirea bisericii, în mod particular Asociației Œuvre d’Orient și Asociației Saint Etienne condusă de pr. Michel Claeys, cea din urmă contribuind cu peste jumătate din valoare totală a lucrărilor. Cum era notat și în hrisovul citit la momentul rânduit de către pr. Alin Cîndea, parohia Beclean a funcționat, între 1990-1996, într-o mică capelă în casa de cultură a orașului. Primii pași ai parohiei reînființată s-au făcut cu prezența unor preoți ai catacombelor: Mons. Zăgrean Grigore și pr. Crișan Gheorghe. A urmat pr. Morar din Cluj și apoi pr. Felecan Aurel. Din 1994 a venit pr. Felician Neagoș, care a rămas până în prezent ridicând sfântul locaș, și astfel, împlinind visul celor ce i-au precedat și al multor credincioși dintre care unii au trecut la ceruri. "Cu siguranță ei se bucură acum de privirea martirilor și se bucură împreună cu noi de aceste clipe", a spus pr. protopop, mulțumind tuturor care i-au fost alături și, în mod special mulțumind pr. vicar parohial Alin Cîndea.
Preasfinția Sa Florentin a decernat în continuare câteva diplome "Fericitul Cardinal in pectore "Iuliu Hossu" – Episcop de Cluj-Gherla Martir pentru credință", împreună cu alte daruri, principalilor binefăcători: Nicolae Moldovan, primar al orașului Beclean, Mathe Ștefan, viceprimar al orașului Beclean, consiliului parohial al parohiei "Sf. Apostoli Petru și Pavel" din Beclean, pr. Antoine Devienne din Franța, prezent la eveniment, și, o altă diplomă a fost transmisă principalului donator, pr. Michel Claeys din Franța. În semn de mulțumire și recunoștință, aceleași diplome au fost oferite pr. Felician Neagoș și pr. Alin Cîndea. A fost și momentul înmânării moaștelor din osemintele fericitului Episcop Iuliu Hossu, acestea fiind însoțite de atestatul de autentificare semnat de părintele postulator, și, împreună cu acestea, PS Florentin a oferit Parohiei din Beclean o cruce de binecuvântare pentru masa Altarului, dar și medalia imprimată cu ocazia vizitei Sfântului Părinte Francisc în România. Totodată, soțiile preoților comunității, Sanda Felicia Neagoș și Ana-Maria Cîndea, au primit din partea Păstorului Eparhiei câte un șirag de perle al Rozariului, de la Sfântul Părinte de la Roma. Un dar a fost oferit apoi Preasfinției Sale Florentin din partea parohiei Beclean: o frumoasă icoană a Preasfintei Fecioare Maria. În continuare, pr. Alin Cîndea, în numele credincioșilor a oferit un cadou și pr. Felician Neagoș la aniversarea zilei sale de naștere (în 23 septembrie). La eveniment au fost prezenţi şi subprefectul Ciprian Ceclan, directorii Cristi Nicula de la Colegiul Naţional „Petru Rareş” şi Liceul Agricol Beclean – Mircea Magdea, preoţii ortodocşi părintele Zinveliu şi Adrian Cherhaţ, şi pastorul reformat Szakacs Janos.
În încheiere, PS Florentin a mulțumit lui Dumnezeu "pentru această sfântă casă în care El va rămâne", a reamintit valoarea și importanța rugăciunii, precum și valoarea fiecărui efort pe care l-au realizat toți cei care au contribuit la ridicarea acestei biserici. Preasfinția Sa a îndemnat: "Cristos va rămâne prezent aici dar vă rog să nu îl lăsați singur. El este prezent, și noi să fim prezenți cu toții, și ușa acestei biserici să rămână deschisă pentru toți!"

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS]