Viceprimarul din Teaca şi doi consilieri locali riscă să-şi piardă mandatul

Viceprimarul comunei Teaca, Vasile Petruş, şi consilierii locali Ioan Grigore Turcu (Nimigea) şi Titu Sângeorzan (Şanţ) riscă să-şi piardă mandatul, ei mai având la dispoziţie cinci zile pentru a opta pentru una dintre calităţile care generează situaţia de incompatibilitate. Prefectul Szilagyi Ioan a anunţat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că cei trei aleşi locali mai au timp până luni, 25 august, să-şi reglementeze situaţia, în caz contrar va emite un ordin prin care va constata încetarea de drept a mandatului.

În fapt, viceprimarul Vasile Petruş (PSD) din Teaca trebuie să aleagă între statutul de ales local şi calitatea de administrator la firma SC Valorena Prod SRL. Contactat telefonic, viceprimarul comunei Teaca ne-a declarat că pe rolul instanţelor există deja un dosar privind lichidarea firmei, însă, din cauza termenelor judecătoreşti, nu va putea obţine o decizie de la Registrul Comerţului mai devreme de două luni.

Consilierul local Titu Sângeorzan este angajat al Primăriei din localitate, ca asistent personal pentru o persoană cu dizabilităţi, în timp ce Ioan Grigore Turcu (PD-L) este atât consilier local la Nimigea, cât şi angajat în cadrul Cabinetului preşedintelui Consiliului Judeţean. De altfel, fostul primar al comunei Nimigea ne-a declarat că a transmis atât Instituţiei Prefectului, cât şi Primăriei Nimigea un punct de vedere statuat de o hotărâre a Tribunalului Bistriţa-Năsăud şi menţinut de Curtea de Apel Cluj, prin care funcţia de consilier local nu este incompatibilă cu cea de angajat al Consiliului Judeţean, mai ales că între cele două autorităţi locale nu există relaţii de subordonare. Ioan Grigore Turcu a făcut apel şi la cazul lui Graţian Morariu, care şi-a pierdut mandatul de consilier municipal printr-un ordin emis de prefectul Viorel Pupeză, dar care a avut câştig de cauză în instanţă.

La finele lunii iulie, din cei 877 de aleşi locali de la nivelul judeţului, 27 erau incompatibili în baza Legii 161/2003. 21 dintre aceştia şi-au reglementat situaţia până la această dată, printre aceştia aflându-se şi primarul Lechinţei, Romeo Florian, sau preşedintele Consiliului Judeţean, Liviu Rusu.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5