15 aleşi locali se află în situaţie de incompatibilitate

Preşedintele Consiliului Judeţean, doi primari, cinci viceprimari şi şapte consilieri locali se află în situaţia de incompatibilitate prevăzută de Legea 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transprenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei. Instituţia Prefectului le-a solicitat celor vizaţi să-şi reglementeze situaţia în perioada următoare, pentru a nu risca să-şi piardă mandatul, a anunţat subprefectul Radu Tămăşoi.

Astfel, preşedintele Consiliului Judeţean, Liviu Rusu, apare în documentele Registrului Comerţului ca administrator la două firme, în timp ce primarul Telciului, Sever Mureşan, şi cel al Lechinţei, Romeo Florian, figurează ca reprezentant, respectiv administrator la alte societăţi comerciale. În situaţie de incompatibilitate se află şi viceprimarii municipiului Bistriţa, George Avram (în Consiliul de Administraţie al SC Aquabis SA) şi Florin Găurean (administrator la două firme), viceprimarul din Petru Rareş - Ioan Măluţan, din Teaca – Vasile Petruş şi din Telciu – Ioan Todoran. În conformitate cu art. 87 din Legea 161/2003, funcţiile de primar, viceprimar, preşedinte şi vicepreşedinte de consiliu judeţean sunt incompatibile cu cea de preşedinte, vicepreşedinte, director general, manager, administrator, membru al Consiliului de Administraţie ori cenzor sau orice

funcţie de conducere ori de execuţie la societăţile comerciale.

În momentul de faţă sunt incompatibili cu statutul de ales local şi şapte consilieri locali din mai multe localităţi ale judeţului, aceştia fiind angajaţi la instituţii aflate în subordinea consiliilor locale respective.

În mod normal, aleşii locali au avut termen de 15 zile de la data alegerii sau de la data validării pentru a ieşi din situaţia de incompatibilitate, însă unii dintre ei au ignorat din neştiinţă sau cu bună ştiinţă prevederile legale. Dacă starea de incompatibilitate se va perpetua, prefectul poate emite un ordin prin care constată încetarea de drept a mandatului. Cu siguranţă, toţi cei 15 aleşi îşi vor remedia situaţia în zilele următoare.

Vasile Şomlea a optat pentru funcţia de consilier judeţean

Secretarul judeţului, Iosif Redl, ne-a declarat ieri că toţi aleşii judeţeni care se aflau în incompatibilitate şi-au clarificat situaţia. Astfel, consilierul judeţean Vasile Şomlea a preferat să-şi dea demisia din funcţia pe care o deţinea la Primăria Bistriţa, statutul de ales local fiind incompatibil, potrivit art. 88 lit.c din Legea 161/2003, cu calitatea de funcţionar public sau angajat cu contract individual în aparatul propriu al Consiliului Local, al Consiliului Judeţean sau al Instituţiei Prefectului. Conform secretarului judeţului, şi preşedintele Liviu Rusu a ieşit din starea de incompatibilitate, cesionându-şi afacerea.

În context, Iosif Redl a amintit şi de situaţia fostului primar Vasile Moldovan, funcţionarul public demisionând din funcţia de consilier municipal şi din cea de lider al PD-L Bistriţa.

În ceea ce-l priveşte pe Gheorghe Marinescu, secretarul judeţului a precizat că funcţia de director la Complexul Muzeal Judeţean nu este incompatibilă cu cea de consilier judeţean, deoarece legea face referire doar la funcţiile de conducere deţinute la societăţi comerciale sau regii aflate în subordinea CJ. Dacă Gheorghe Marinescu va rămâne vicepreşedinte, atunci va trebui să opteze între cele două funcţii.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5