Şefi de deconcentrate cu dublă incompatibilitate

Deşi termenul legal a expirat, situaţia unor directori de deconcentrate rămâne neclară din punct de vedere legal. Odată ajunşi în funcţii de conducere, aceştia ar trebui să renunţe la mandatul de consilier.

Dacă prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.37/2009 s-ar aplica ad litteram, patru directori coordonatori ai unor servicii publice deconcentrate din judeţul nostru sunt în ipostaza de incompatibilitate. Este cazul lui Doris Moldovan- director coordonator Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Vasile Şomlea- director coordonator Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional, ambii membri ai PD-L, şi social –democraţii Cristian Parasca- director coordonator adjunct Direcţia Generală a Finanţelor Publice Bistriţa-Năsăud şi Adrian Moldovan- director coordonator Clubul Sportiv Municipal.

Potrivit Art. III alin. (9) din OUG 37/2009, „pe perioada executării contractului de management, persoanelor care ocupă funcţii dintre cele prevăzute la alin (3) (n.r. referire la directorii coordonatori şi directorii coordonatori adjuncţi ai instituţiilor deconcentrate) se aplică prevederile art.70, 71, 79, 94-98 şi 111-114 din cartea I, titlul IV din Legea nr.161/2003…”.

Mai exact, cei patru directorii coordonatori se află în incompatibilitate, întrucât ei deţin şi mandate de consilieri judeţeni.

Dublă incompatibilitate

În cazul a trei dintre directorii amintiţi-Vasile Şomlea, Doris Moldovan şi Adrian Moldovan, avem de a face cu o dublă incompatibilitate. Aceştia deţin o funcţie atât în administraţia publică locală, cât şi una pe linie de partid. Concret, Vasile Şomlea este vicepreşedinte al Biroului Politic Judeţean al PD-L, Doris Moldovan este preşedintele interimar al Organizaţiei Judeţene de femei PD-L, iar Adrian Moldovan este vicepreşedinte PSD B-N şi preşedinte al tinerilor social-democraţi din judeţul nostru. Aşadar, în elaborarea OUG nr.37/2009 au existat mai multe scăpări, care la mai bine de o lună de la publicarea actului normativ în Monitorul Oficial, nu au fost clarificate.

Situaţia de incertitudine persistă

Situaţia de incompatibilitate în care se află unii director ai serviciilor publice deconcentrate este un subiect care naşte multe controverse. Unii susţin că sunt compatibile ambele funcţii, alţii ştiu că la un moment dat, trebuie rezolvată şi această neclaritate.

Până în acest moment, singurul care şi-a rezolvat situaţia de incompatibilitate a fost Sabin Ilieşi, care odată cu numirea în funcţia de director coordonator al Finanţelor Publice Bistriţa-Năsăud, a renunţat la mandatul de consilier judeţean.

În Art. 94 din Legea 161/2003, ale cărui prevederi se aplică şi au fost incluse în OUG 37/2009 la Art. III alin. (9), se menţionează că funcţionarii publici, în cazul nostru, noii directori de deconcentrate, nu pot deţine funcţii şi nu pot desfăşura alte activităţi, remunerate sau nu, în cadrul regiilor autonome, societăţilor comerciale ori în alte unităţi cu scop lucrativ din sectorul public sau privat şi în multe alte instituţii.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5