Incertitudine la Inspectoratul Şcolar şi Direcţia pentru Cultură

Vasile Marc şi Vasile Şomlea ar putea fi din nou reexaminaţi

Politizarea excesivă a conducerilor instituţiilor deconcentrate ar putea readuce pe funcţii directorii numiţi în 2005 şi 2007. Pentru a nu risca pierderea unor posturi de conducere în cadrul instituţiilor deconcentrate în favoarea şefilor numiţi pe vremea Guvernului Tăriceanu, actualii directori coordonatori democrat-liberali ar putea fi reexaminaţi.

Astfel, directorii PDL mai au la dispoziţie aproximativ o lună pentru a-şi „consolida"... fotoliile. În această situaţie sunt şefii de la Inspectoratul Şcolar Judeţean (Vasile Marc) şi Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional (Vasile Şomlea).

Declararea ca neconstituţională a Ordonanţei de Urgenţă nr. 105/2009 şi publicarea deciziei Curţii Constituţionale a României în Monitorul Oficial în urmă cu câteva zile a adus Executivul într-o situaţie delicată. Guvernanţii actuali au la dispoziţie un termen de 45 de zile în care trebuie să găsească soluţia salvatoare.

În acest răstimp, directorii instituţiilor deconcentrate puşi de PDL stau într-o totală incertitudine. După două ordonanţe declarate neconstituţionale - OUG 37/2009 şi OUG 105/2009 - Guvernul Boc 4 nu mai poate recurge la acelaşi tertip. Asta ar putea deschide porţile deconcentratelor directorilor liberali puşi de Cabinetul Tăriceanu, mai ales că unii dintre ei au şi câştigat procese în instanţă pe această temă.

Situaţia pare cu atât mai complicată cu cât activitatea instituţiilor deconcentrate ar putea fi blocată. Cel puţin teoretic, directorii coordonatori puşi de PDL nu mai au drept de semnătură atâta timp cât normativul în baza căruia au fost puşi pe funcţii a fost declarat neconstituţional.

Hotărâţi să-şi facă dreptate în instanţă

Altfel spus, foştii şefi liberali cu decizii judecătoreşti definitive şi executorii ar putea reveni pe posturi fără probleme. De asemenea, majoritatea liberalilor care au apelat la instanţă au solicitat nu doar repunerea în funcţie, ci şi plata drepturilor salariale ce li s-ar fi cuvenit în conformitate cu postul din care au fost înlăturaţi.

În judeţul nostru sunt câţiva liberali care au decis să-şi facă dreptate apelând la instanţă. Printre ei, fostul inspector şcolar general, Mihai Mureşan, fostul director al Casei Judeţene de Pensii, Terente Ciui, fosta şefă a Direcţiei Muncii, Valeria Moisil-Tămăşoi.

În primă instanţă, fostul şef ISJ, Mihai Mureşan, a obţinut câştig de cauză, iar acum va trebui să facă demersuri pe lângă Curtea de Apel pentru a emite decizia definitivă şi executorie.

În schimb, Ioan Burcuşel, fostul director al Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Bistriţa-Năsăud a câştigat procesul intentat Ministerului Culturii, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie emiţând o sentinţă irevocabilă în acest sens.

Soluţia salvatoare

Guvernul va iniţia săptămâna viitoare un proiect de lege care va modifica ordonanţa 105 din 2009. Este vorba de actul normativ prin care au fost numiţi în funcţii şefii serviciilor deconcentrate. Curtea Constituţională a decis în data de 3 decembrie 2009 că prevederile din ordonanţa de urgenţă a Guvernului contravin Constituţiei.

Guvernul şi parlamentul au la dispoziţie 45 de zile de a reglementa OUG 105/2009, care modifică unele prevederi ale Legii 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici, care a fost adoptată pe 6 octombrie, de Guvern, şi publicată în aceeaşi zi în Monitorul Oficial.

Guvernul poate detaşa funcţionari publici şi pe posturi din categoria înalţilor funcţionari publici - cum sunt cele de subprefect şi prefect - potrivit modificărilor aduse marţi, de Guvern, Legii 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5