Politica între 2009- 2010

După alegerile parlamentare de la finele anului 2008, în judeţul nostru s-au petrecut multe şi importante evenimente politice ce acum ori au fost date uitării, ori şterse cu buretele. Imediat după formarea guvernului PDL -PSD de la începutul lui 2009, zbuciumările şi frământările de la nivel naţional s-au reflectat ca la indigo şi în teritoriu.

Împreunarea dintre cele două partide, care după alegerile parlamentare trebuiau să lucreze pentru români, nu a ţinut decât câteva luni, nici măcar un an de zile. După demiterea lui Nica de la Interne, organizaţia judeţeană PSD a rămas fără funcţii. Începând cu secretarul de stat Adriana Pană, pesediştii care şi-au împărţit funcţiile alături de democrat liberali au rămas pe liber după o ordonanţă neconstituţională dată de Guvernul Boc II.

Astfel, în ziua de Izvorul Tămăduirii au sosit deciziile de desfiinţarea a posturilor de şefi la instituţii deconcentrate pentru mai mulţi directori. La patru luni de la schimbarea puterii, Guvernul a găsit soluţia pentru a-şi impune oamenii în funcţiile cheie din judeţ: a fost adoptată Odonanţa de Urgenţă 37 care permite desfiinţarea posturilor de conducere ocupate de funcţionari publici şi numirea unor conducători desemnaţi pe criterii politice care se vor angaja să aplice programul de guvernare în următorii patru ani.

Alegeri cu nemiluita

Marcat de mai multe runde de alegeri, anul 2009 a primit rece şi ciudat în judeţ, alegerile europarlamentare. Nimic spectaculos, asta dacă nu menţionăm susţinerea pe care a primit-o odrasla preşedintelui ţării, pe sub mână, din partea PDL, îndeosebi a organizaţiei municipale. Elena Băsescu a ajuns europarlamentar şi cu voturile de la Bistriţa. Cam astea ar fi principalele evenimente ce merită menţionate la acel tur.

Între timp, Tăriceanu este săltat de la conducerea PNL la nivel naţional, iar conducerea este preluată de Crin Antonescu. În Bistriţa-Năsăud, lipsa de activitate a liderului judeţean, Ioan Turc, este sancţionată şi se alege un preşedinte interimar- deputatul PNL Ioan Ţintean.

În cele din urmă, PSD rupe protocolul cu PDL, iar vocea liderului PSD B-N, Radu Moldovan este printre primele voci la nivel naţional care se pronunţă pentru divorţul de democrat-liberali.

Ca un tăvălug, directorii instituţiilor deconcentrate care au fost numiţi pe criterii politice în urma semnării protocoalelor între PDL şi PSD au ,,sărit din schemă". Ca să fim şi mai exacţi în exprimare, facem referire doar la instituţiile care au avut directori coordonatori susţinuţi de Partidul Democrat-Liberal.

După prezidenţiale

După alegerile prezidenţiale, PSD Bistriţa-Năsăud a vorbit despre autosuficienţă, liderii s-au declarat dezamăgiţi, iar judeţul s-a colorat în portocaliu.

În primul tur de scrutin, Crin Antonescu a reuşit să ridice PNL la 20%, iar la al doilea tur de scrutin, majoritatea s-a dus tot spre PDL.

Acum, la final de an, la toate formaţiunile politice sunt lucruri importante de făcut în primele luni ale anului 2010. PSD se pregăteşte pentru Congresul din primăvară, PDL ia „caimacul” victoriei, în timp ce PNL trebuie să-şi menţină liderii şi primarii.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5