Ioan Oltean: Alegerea primarilor din primul tur, o victorie a PD-L

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, deputatul Ioan Oltean, consideră că modificarea Legii 67/2004 pentru alegerea administraţiei publice locale, în sensul alegerii primarilor într-un singur tur de scrutin, va conduce la mobilizarea electoratului, responsabilizarea primarilor actuali şi a celorlalţi candidaţi şi la înlăturarea jocului politic, specific în al doilea tur electoral.

Potrivit acestuia, măsura promovează principiul simetriei, mai ales că, în 2008, a fost introdusă prevederea prin care preşedinţii de consilii judeţene sunt aleşi prin vot uninominal, într-un singur tur de scrutin. Oltean consideră că legea a întrunit consensul tuturor forţelor politice, proiectul fiind iniţiat de parlamentari PD-L, PSD şi PNL, ulterior Opoziţia retrăgând sprijinul.

În cadrul unei conferinţe de presă, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor a precizat că această modificare legislativă se justifică şi prin economii financiare importante, de peste 120 milioane lei. Mai mult, amendarea legii s-a făcut în contextul în care peste 98% dintre candidaţii pentru funcţia de primar care au obţinut cel mai mare număr de voturi în primul tur au câştigat şi turul al doilea.

Comentarii

07/06/11 13:32
Vizitator

Bravo ! In sfarsit, o decizie minunata acum in "ultimele ceasuri de guvernare" ale actualei "coalitii" ! Normal ar fi chiar si alegerile la nivel "national" sa fie tot pe principiul majoritatii simple. Toata lumea are drept la vor si n-are decat sa vina sa voteze.Sa fie declarat castigator, cel care a obtinut procentajul cel mai ridicat ( indiferent daca este sau nu peste 51%) si sa fie declarat "adjunct" imediat urmatorul de pe lista castigatorilor, iar cei care nu s-au prezentat la vot, sa fie considerata o activitate de "abtinere". La ramanerea vacanta a unei functii, sa fie ocupata prin efectul legii, imediat de urmatorul din lista electorala, cu efecte depline, pana la urmatoarele alegeri. Asa s-ar economisi enorm de la bugetul statului si romanii nu ar mai arunca atatia bani pe apa "sambetei"... fara rost. Insa aceasta prevedere, sa fie obligatorie si pentru Parlament, adica sa fie obligatorie exprimarea optiunii de vot, chiar daca nu este prezent in sala de sedinte. N-are decat sa vina sa fie prezent, ca de aia a fost ales sau numit si astea-i sunt atributiunile, sa participe efectiv la viata politica, legislativa si adminitrativa a tarii. Cine nu si-a exprimat optiunea ( indiferent daca a fost prezent sau nu... ) sa fie apreciata ca o "abtinere de la vot" si castigatoare sa fie decizia luata cu procentajul cel mai superior, pe principiul majoritatii simple. Asa, ar fi obligati si sensibilizati cu totii din Parlament sa fie atenti la ceea ce se discuta , sa nu lipseasca si sa nu "doarma in post " ... la sedintele Guvernului sau Parlamentului. Dale-ar Dumnezeu mintea cea de pe urma... !

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5