Protocol de colaborare peste o duşmănie tradiţională PSD-PDL

PSD continuă să joace la două capete în unele judeţe din teritoriu acolo unde prefectul este de aceeaşi culoare cu preşedintele de Consiliu Judeţean, dar majoritatea în consiliile locale şi judeţene este împărţită cu PNL, şi cu partenerii de coaliţie din PD-L. Situaţia acestei politici duble a fost reclamată în dese rânduri la centru de către liderii locali ai PNL, care au cerut ca cele două partide să discute refacerea majorităţii la nivelul administraţiei locale.

După alegerile locale din 2008, la ordinul lui Miron Mitrea în majoritatea judeţelor s-au format alianţe politice între social-democraţi şi liberali, mulţi lideri PNL devenind viceprimari ori vicepreşedinţi ai consiliilor judeţene. După parlamentare, perfectarea protocolului de guvernare dintre PSD şi PD-L a făcut ca liderul social-democrat Mircea Geoană să ceară filialelor sale judeţene să negocieze formarea alianţei PDL-PSD. Multe dintre ele s-au făcut că nu ascultă la comanda centrului continuând să colaboreze cu PNL şi să se susţină reciproc în consiliile locale şi judeţene. Bistriţa-Năsăud, Buzău, Dolj, Galaţi, Gorj, Hunedoara, Maramureş, Olt, Timiş, Vaslui sunt unităţile administrative la care cele două părţi nu ajuns încă la o înţelegere.

În judeţul nostru, spre nemulţumirea PD-L, PSD acordă sprijin pentru menţinerea liberalilor în funcţiile ocupate în administraţia locală, şi pentru prezervarea locului de viceprimar al municipiului reşedinţă de judeţ deţinut de PNL. Colaborarea dintre cele două formaţiuni politice a început la ultimele alegeri locale, când, împreună, au iniţiat o amplă campanie anti PD-L. Potrivit preşedintelui PSD BN-N Radu Moldovan, colaborarea se va menţine şi pe viitor, deoarece el nu îşi încalcă cuvântul dat în faţa liberalilor. Se pare că animozităţile dintre partenerii de coaliţie se adâncesc, chiar dacă s-au înţeles pe problema împărţirii posturilor de prefect, subprefect şi al funcţiilor din serviciile deconcentrate. PSD a anunţat că preferă să continue să conlucreze cu PNL în baza înţelegerii perfectate la alegerile locale.

De cealaltă parte, liderul PD-L B-N Ioan Oltean este mai precaut în afirmaţii, dar consideră că PSD ar trebui să sprijine în totalitate PD-L. „Această chestiune nu a fost discutată încă, dar o vom lua în discuţie. Depinde, şi de soluţia luată la nivel naţional, care ar fi o soluţie normală , dacă într-adevăr PD-L şi PSD doresc să pună în aplicare acest parteneriat”, a precizat vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Ioan Oltean.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5