Şefii deconcentratelor pot răsufla uşuraţi

Pleacă ai noştri, vin ai noştri

Actualii şefi ai instituţiilor deconcentrate, numiţi pe criterii pur politice (ca urmare a aplicării ordonanţelor de urgenţă 37 şi 105 din 2009) pot răsufla uşuraţi. În ciuda faptului că atât OUG 37/2009 cât şi OUG 105/2009 au fost declarate neconstituţionale (fapt ce a dat mari bătăi de cap actualilor directori coordonatori, care şi-au văzut posturile ameninţate), Guvernul a găsit soluţia salvatoare: pentru a-şi păstra oamenii de încredere la şefia deconcentratelor, a modificat Legea 188/1999 - Statutul funcţionarilor publici - fapt care permite organizarea de noi concursuri la toate instituţiile şi în toate judeţele, concursuri pe care să le câştige tot cine trebuie.

Şefii - nişte funcţionari publici ,,speciali”

Încă de la jumătatea lunii trecute, cei de la Palatul Victoria anunţaseră că se vor lua măsuri astfel încât să fie împăcate şi capra şi varza.

Într-un comunicat de presă, purtătoarea de cuvânt a Guvernului, Ioana Muntean, ne spune că, săptămâna aceasta, ,,Guvernul va iniţia un proiect de lege, spre a fi aprobat de Parlament, care să răspundă observaţiilor Curţii Constituţionale referitoare la Ordonanţa 105/2009. Executivul şi Parlamentul au, conform Constituţiei, 45 de zile la dispoziţie să reglementeze acele prevederi declarate neconstituţionale şi să le pună în acord cu legea fundamentală. În acest interval, aspectele sesizate ca neconstituţionale sunt suspendate de drept".

N-a fost să fie în termen de o săptămână, dar modificarea Statutului funcţionarilor publici a fost făcută vineri, printr-un proiect de lege adoptat de Executiv şi care va fi trimis Parlamentului spre aprobare (majoritatea deţinută în acest for de guvernanţii actuali fiind aducătoare de linişte).

Iată ce prevede proiectul de lege care îi transformă pe actualii directori într-un soi de funcţionari publici cu statut special: în primul rând, ,,actualii” trebuie să intre în rândul funcţionarilor publici, dar nu prin filiera obişnuită (prin concurs), ci doar în baza unui aviz de la autoritatea în domeniu - Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici.

Are cineva curaj să parieze că nu va exista niciun aviz negativ, sau că vor fi doar câteva ,,accidente" de acest fel? În al doilea rând, se vor organiza celebrele concursuri, la care să participe funcţionarii avizaţi şi care îndeplinesc nişte condiţii de studii şi de vechime.

Care sunt acestea, publicul încă nu a aflat - dat fiind faptul că singura referire a lui Emil Boc la subiectul în cauză, la finalul şedinţei de guvern, a fost că ,,Am adoptat un act normativ ca proiect de lege pentru punerea în acord a dispoziţiilor legale în vigoare cu decizia Curţii Constituţionale.

Foştii directori - ameninţaţi voalat

Teoretic, după declararea neconstituţionalităţii ordonanţelor 37 şi 105 foştii şefi liberali ori pesedişti de la deconcentrate ar putea reveni pe posturi fără probleme, în baza unor hotărâri judecătoreşti. Chit că nu-şi vor putea păstra fotoliile recucerite, măcar vor beneficia de plata retroactivă a drepturilor salariale ce li s-ar fi cuvenit ca directori.

Ei bine, pentru a-i face să mai cugete asupra unui astfel de demers, cei de la Bucureşti au inserat în proiectul de lege o prevedere menită să îi tempereze niţel: ,,dacă un funcţionar public este mutat într-o altă funcţie şi refuză schimbarea, acesta va fi demis”.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5