Primarul Aurel Horea (Ilva Mică), găsit incompatibil de ANI: Pe aceeaşi speţă, viceprimarul a câştigat la Curtea de Apel Cluj
Agenția Națională de Integritate a constatat starea de incompatibilitate precum și existența conflictului de interese de natură administrativă și penală în cazul a 21 foști și actuali aleși locali.
Printre nominalizaţi, se află şi Aurel Horea, primarul comunei Ilva Mică. „S-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 18 martie 2009 – 17 iunie 2013, întrucât a deținut simultan funcțiile de primar al comunei Ilva Mică și de administrator - membru al Consiliului de Administrației al Ocolului Silvic Plaiurile Heniului R.A., încălcând astfel dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003”, scrie în comunicatul ANI.
Articolul 87 din Legea 163/2003 prevede, la alin. 1, lit. d că „funcția de primar și viceprimar, primar general şi viceprimar al municipiului Bucureşti, preşedinte şi vicepreşedinte al consiliului judeţean este incompatibilă cu funcţia de preşedinte, vicepreşedinte, director general, director, manager, administrator, membru al consiliului de administraţie ori cenzor sau orice funcţie de conducere ori de execuţie la societăţile comerciale, inclusiv băncile sau alte instituţii de credit, societăţile de asigurare şi cele financiare, la regiile autonome de interes naţional sau local, la companiile şi societăţile naţionale, precum şi la instituţiile publice”.
Primarul Aurel Horea ne-a declarat că este surprinzător faptul că de abia acum a apărut decizia ANI, situaţia trenând de mai bine de trei ani de zile. „În 2013, mi-au cerut informaţii. Vreau să vă spun că iniţial am făcut parte din Adunarea Generală, împreună cu cei de la Leşu. Din neştiinţă, ne-au propus şi pe mine şi pe viceprimarul (n.n. - Ilie Muşină). Actele au plecat în martie 2012 spre Registrul Comerţului, ne-am dat seama, iar în aprilie ne-am dat demisia. Nu am participat la nicio şedinţă, nu am fost plătit niciodată, lucruri care se pot verifica. Pe aceeaşi speţă, viceprimarul a câştigat săptămâna trecută la Curtea de Apel, şi aşteptăm motivarea. Cu viceprimarul au mai purtat corespondenţă cei de la ANI, de la mine nu au mai cerut nimic. Eu aştept decizia oficială, pentru că acum am aflat doar din presă, şi o voi ataca la Curtea de Apel Cluj. Sunt încrezător în câştigul de cauză. Dacă nu, voi ataca şi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Oricum e o pierdere de vreme”, ne-a declarat Aurel Horea. Edilul din Ilva Mică a menţionat că între timp legea a fost schimbată, acum ai voie să fii, inclusiv la şcoli, pentru că poţi trimite nici funcţionarii publici, dar nici portarii de la instituţii.
***
De asemenea, în stare de incompatibilitate a fost găsit şi fostul viceprimar al Bistriţei, Kiss Laszlo, „atât în perioada 16 octombrie 2014 – 01 iulie 2015, întrucât a deținut simultan funcțiile de viceprimar al municipiului Bistrița, județul Bistrița-Năsăud, și de administrator al S.C. Blum Home&Office S.R.L., cât și în perioada 16 octombrie 2014 – 24 februarie 2016 întrucât a deținut simultan funcția de viceprimar al municipiului Bistrița, județul Bistrița-Năsăud, și calitatea de angajat cu contract individual de muncă în cadrul S.C. Traduplus Autentic S.R.L.”, precizează ANI.
De asemenea, fostul viceprimar a desfășurat pe perioada deținerii funcției activități remunerate ca interpret și traducător pentru limbile engleză și germană.
Astfel, persoana evaluată a încălcat dispozițiile art. 87, alin. (1), lit c), d) și k) și art. 91, alin. (3), teza I din Legea nr. 161/2003.
Citiţi şi:
- Ovidiu Creţu, găsit în incompatibilitate de ANI
- Viceprimarul George Avram a fost găsit incompatibil de ANI
- ANI: Viceprimarul Năsăudului, Niculai Găitan, în incompatibilitate
- Doi medici bistriţeni, şefi de secţie la spital, găsiţi în incompatibilitate de către ANI
- Senatorul Deneş: Viceprimarii pot deveni incompatibili doar dacă primesc şi indemnizaţie de consilier local
Adaugă comentariu nou