Vin, în loc de miere, la cununie

Botezul prin cufundare, gestionarea lumânărilor, tăierea chitanţelor, teme la şedinţa cu protopopii

Protopopii de pe cuprinsul Arhiepiscopiei Clujului s-au întâlnit în prima şedinţă de lucru din acest an. Judeţul nostru a fost reprezentat de protopopii Alexandru Vidican-Bistriţa, Ioan Dâmbu-Năsăud şi Doru Zimveliu-Beclean.

Adunarea s-a desfăşurat la Centrul Eparhial din Cluj-Napoca, fiind prezidată de Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei. Mitropolitul Clujului le-a dat câteva îndemnuri protopopilor legate de pastoraţia credincioşilor, care trebuie să fie mai activă, mult mai aproape de nevoile oamenilor. De asemenea, s-a cerut notări administrative obiective, mai pe înţelesul nostru tăierea de chitanţe pentru orice sumă primită în parohie, dar şi nevoia unei implicări a preoţilor în vederea gestionării consumului de lumânări. Nu a fost omisă nici cutia milei, fondurile adunate trimestrial de la credincioşi ajungând în proporţie de 30 la sută la protopopiate, care le vor gestiona prin Biroul de Asistenţă Socială, iar 70 la sută vor rămâne în parohie pentru a fi ajutaţi cei în nevoie.

În cadrul unei circulare care va ajunge în toate parohiile mitropoliei, arhiepiscopul şi mitropolitul nostru cere respectarea administrării Sfintelor Taine, ca la botez copilul să fie cufundat în apă, conform tradiţiei bisericii străbune, nu doar stropit, iar la cununie să se dea mirilor prescură şi vin, nu pişcot şi miere.

Protopopii Arhiepiscopiei Clujului se întâlnesc periodic pentru a dezbate problemele administrative şi pastorale, pe care le întâmpină în cele nouă protopopiate.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5