Votează legal!

În contextul campaniei generată de referendumul pentru demiterea preşedintelui, Ministerul Administraţiei şi Internelor desfășoară, în perioada 16- 29 iulie 2012, o campanie de informare şi conştientizare a cetăţenilor cu privire la sancţiunile prevăzute de lege în cazul votului ilegal şi a mitei electorale, având ca slogan „Votează legal!”.

Pentru prevenirea oricăror incidente, vă informăm cu privire la principalele prevederi în vigoare, conform Legii nr. 3/2000 modif. privind organizarea şi desfăşurarea referendumului.

Astfel, constituie infracţiuni:
„Art. 52 - (1) Împiedicarea prin orice mijloace a liberului exerciţiu al dreptului de a participa la referendum se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani si interzicerea unor drepturi. (2) In cazul in care prin fapta prevãzutã la alin. (1) s-a pricinuit o vãtãmare a integritãţii corporale sau a sãnãtãţii, care necesita pentru vindecare îngrijiri mai mult de 60 de zile sau care a produs vreuna dintre urmãtoarele consecinţe: pierderea unui simt sau organ, încetarea funcţionarii acestora, o infirmitate permanenta fizica ori psihicã, sluţirea, avortul ori punerea in primejdie a vieţii persoanei, pedeapsa este închisoarea de la 3 ani la 10 ani.
Art. 54 - (1) Promisiunea, oferirea sau darea de bani ori de alte foloase in scopul de a determina alegatorul sa voteze sau sa nu voteze in cadrul referendumului se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.
(2) Pedeapsa prevãzutã la alin. (1) se aplica si persoanei care voteazã fãrã a avea drept de vot ori alegătorului care voteazã de mai multe ori in ziua referendumului.
Art.55- (1) Tiparirea si utilizarea de buletine de vot false, introducerea în urna a unui numar suplimentar de buletine decât cele votate de alegatori sau falsificarea prin orice mijloace a documentelor de la birourile electorale se pedepsesc cu închisoare de la 2 ani la 7 ani.
Tentativa la aceste fapte se pedepseşte!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5