VOTEAZĂ LEGAL LA REFERENDUM!

Ministerul Administraţiei şi Internelor va lansa în 15 iunie campanie de informare”Votează legal!”, care se va derula până în 29 iulie, şi care vizează informarea cetăţenilor cu privire la legislaţia din domeniul referendumului.
Bistriţenii trebuie să ştie că reprezintă infracţiune „împiedicarea prin orice mijloace a liberului exerciţiu al dreptului de a participa la referendum”, fapta pedepsindu-se cu închisoare de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea unor drepturi. Mai mult, în cazul care prin această faptă s-a pricinuit o vătămare a integrităţii corporale sau a sănătăţii, care necesită pentru vindecare îngrijiri mai mult de 60 de zile sau care a produs pierderea unui simţ sau organ, încetarea funcţionării acestora, o infirmitate permanentă fizica ori psihică, sluţirea, avortul ori punerea în primejdie a vieţii persoanei, pedeapsa este închisoarea de la 3 ani la 10 ani.
Tot infracţiune este şi promisiunea, oferirea sau darea de bani ori de alte foloase în scopul de a determina alegătorul să voteze sau să nu voteze în cadrul referendumului, pedeapsa fiind închisoarea de la 6 luni la 5 ani. Aceeaşi pedeapsă riscă şi persoana care votează fără a avea drept de vot ori alegătorului care votează de mai multe ori în ziua referendumului.
„Tipărirea şi utilizarea de buletine de vot false, introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine decât cele votate de alegatori sau falsificarea prin orice mijloace a documentelor de la birourile electorale se pedepsesc cu închisoare de la 2 ani la 7 ani. Tentativa la aceste fapte se pedepseşte!”, precizează inspectorul Antonela Gorgan.
Autorităţile au prevăzut măsuri pentru a depista fraudele electorale, iar cetăţenii care săvârşesc asemenea fapte vor suporta rigorile legii. Astfel, Legea nr. 3/2000 modif. privind organizarea şi desfăşurarea referendumului prevede termenul de 60 de zile de la data referendumului, în care Biroul Electoral Central va înainta Autorităţii Electorale Permanente copiile listelor electorale permanente, respectiv tabelele electorale utilizate în cadrul secţiilor de votare. Acestea vor fi verificate în vederea depistării eventualelor voturi multiple, urmând să fie sesizate organele de urmărire penală în cazul persoanelor care au votat de mai multe ori!
“Ministerul Administraţiei şi Internelor dispune măsuri pentru menţinerea şi asigurarea ordinii şi liniştii publice pe întreaga perioadă electorală şi în mod deosebit în ziua votării, precum şi în zilele ce premerg şi succed acestei zile. Ca reprezentanţi ai autorităţilor de apărare şi implementare a legii, lucrătorii M.A.I. au datoria de a constata, de a (se) sesiza (din oficiu sau la sesizare) şi de a contracara orice faptă care se constituie în contravenţie sau infracţiune”, explică purtătorul de cuvânt al Centrului Judeţean de Comunicare, inspectorul de poliţie Antonela Gorgan.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5