Zboruri secrete peste timp cu Cleopatra Lorințiu

În organizarea Consiliului Județean Bistrița-Năsăud și a Bibliotecii Județene ,,George Coșbuc” a avut loc miercuri, 26 aprilie, de la ora 13.00, în clubul cultural Coșbook al bibliotecii din strada Alexandru Odobescu numărul 11, lansarea cărții Cleopatrei Lorințiu-Zboruri secrete, apărută la Editura ,,Ecou transilvan” în anul 2022.


Evenimentul a fost deschis de managerul Bibliotecii Județene, poetul și preotul Ioan Pintea, vechi prieten și bun cunoscător al operei și autoarei, originară din județul Bistrița-Năsăud. Ioan Pintea a făcut un portret al scriitoarei insistând asupra activității ample pe care o desfășoară poeta, prozătoarea, jurnalista de presă scrisă și vorbită, de asemenea, diplomatul cu stagii considerabile la Paris și Ierusalim. În continuare a fost prezentată o mapă cu documente și  manuscrise care au aparținut scriitorului de rară sensibilitate și notorietate care a fost Gheorghe Tomozei, soțul Cleopatrei Lorințiu. În continuare s-a referit la opera și omul Cleopatra Lorințiu, artistul și omul de televiziune Alexandru Pugna, managerul Centrului Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud, accentuând modul cum se reflectă frumusețile județului, tradițiile, obiceiurile, în scrisul jurnalistei Cleopatra Lorințiu, neîntrecută în această nobilă preocupare. La rândul său, directoarul Mișcării literare, Olimpiu Nușfelean s-a referit la opera de scriitor, îndeosebi la cărțile de poezie, care consacră o voce distinctă – Cleopatra Lorințiu - în cadrul generației sale. Bun cunoscător al operei lui Gheorghe Tomozei, care ocupă locul central în Zboruri secrete, Olimpiu Nușfelean a formulat  opinii din registrul criticii și istoriei literare, privitoare la scrisul lui Tomozei, neîndoielnic un scriitor de rară dedicație profesiunii. Jurnalistul, scriitorul și etnologul doctorand Menuț Maximinian a tratat colegial și sentimental ,,zborurile secrete”, sprijinindu-se pe afinități profesionale cu sărbătorita, apoi s-a oprit la Gheorghe Tomozei, la prieteniile literare și la atmosfera din epoca dificilă din unele unghiuri, însă având farmecul și binefacerile ei.


Despre modul încântător în care s-a colaborat la realizarea cărții a vorbit managerul Editurii Ecou transilvan din Cluj-Napoca, Nadia Fărcaș, exprimând disponibilitatea totală de a lucra și în viitor alte cărți cu autoarea.


În cuvinte pline de sensibilitate, Cleopatra Lorințiu a rememorat momente ale prieteniei soțului său cu Nichita Stănescu, Ștefan Augustin Doinaș, Fănuș Neagu, de asemenea, a proiectat un film scurt realizat, de ea însăși, în urmă cu ani, după moartea lui Ttomozei.
Sesiunea de autografe și întreținerea cu cercul de  prieteni au conturat finalul unui eveniment foarte reușit, un sensibil moment de împărtășire a gândurilor așezate în apariția  editorială Zboruri secrete, volum de fin- exprimate mărturisiri literare și culturale.

Alături de evocarea apropiatei aniversări - 29 aprilie - a lui Gheorghe Tomozei din intervențiile invitaților, a fost inaugurată o expoziție de cărți și documente, aflate în colecțiile Bibliotecii Județene „George Coșbuc”.

Victor Știr

 

Comentarii

30/04/23 08:31
Cititor!

"Vai, ce chestie"

30/04/23 19:39
Observator

Vai, vai, ce chestie!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5