Ziarul Financiar: Compania Rombat a fost cumpărată pentru 40 milioane de o companie din Africa de Sud

Presa centrală şi cea de la Cluj anunţă că producătorul sud-african de componente auto Metair Investments, cu afaceri anuale de aproape 400 de milioane de euro, a cumpărat pentru circa 40 de milioane de euro compania Rombat Bistriţa, cel mai mare producător autohton de componente auto. Informaţia a fost dată deocamdată pe surse, compania bistriţeană anunţând că va da un comunicat de presă.
Potrivit ZF, Rombat este o companie controlată de circa 200 de angajaţi, cel mai mare acţionar individual fiind omul de afaceri Dorel Goia, cu o participaţie de aproape 19%.
“Afacerile Rombat au continuat să crească şi în criză, iar pentru 2012 compania şi-a propus vânzări de aproape 83 de milioane de euro, plus 12%. Marja netă de profitabilitate a companiei a fost în perioada 2006-2010 cuprinsă între 5,2% şi 10,1%, potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor Publice, conform cărora Rombat a generat în decurs de cinci ani profituri nete cumulate de 20 de milioane de euro.
Rombat furnizează baterii pentru grupul Renault, pentru fabrica Peugeot din Slovacia şi pentru fabrica Nissan din Sankt Petersburg, Rusia, în timp ce pentru maşinile Dacia produse la Mioveni compania este unicul furnizor de acumulatori”, scriu jurnaliştii de la Ziarul Financiar.
Dorel Goia este unul dintre cei mai puternici antreprenori din Transilvania, partener în anumite afaceri cu Horia Ciorcilă, preşedintele Băncii Transilvania, alături de care a vândut în 2010 un teren de câteva milioane de euro companiei băcăuane de bricolaj Dedeman. Goia este şi unul dintre acţionarii principali ai producătorului de profiluri şi ţevi PVC Teraplast Bistriţa, un business anual de 50 mil. euro.
Metair cuprinde un grup de companii care produc atât acumulatori auto, cât şi sisteme de climatizare, cabluri, arcuri sau faruri. La achiziţia Rombat compania sud-africană a fost asistată de către consultanţii firmei PricewaterhouseCoopers şi avocaţii de la D&B David şi Baias.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5